matematykaszkolna.pl
63 Olimpiada Matematyczna - 2 etap Vax: Pisał może ktoś z tu obecnych 2 etap OMa ? Zadania można znaleźć pod adresem: http://www.om.edu.pl/zadania/om/om63_2.pdf Jeżeli tak, to jak wam poszło? Na jaki próg stawiacie? emotka
19 lut 18:48
Pan lodu i śniegu: Vax, pozwolę sobie zadać pytanie. Czy olimpijski typ zadań matematycznych ma jakiekolwiek zastosowania w rzeczywistych problemach?
19 lut 20:09
Piotruś Pan: Odpowiem i przepraszam, że się wtrącam. Ma. każde zadanie, również olimpijskie, wyzwala konieczność uruchamia szarych komórek, im wyższy poziom, im trudniejsze zadanie i tym bardziej nasza inteligencja jest zmuszona do intensywniejszej pracy, doskonali się ona przez tworzenie w naszym mózgu nowych połączeń między różnymi obszarami naszej zgromadzonej wiedzy, im więcej mamy takich połączeń, tym szybciej kojarzymy rożne informacje ze sobą. Inteligencja to sprawność w kojarzeniu informacji, ta sprawność wzrasta w miarę rozrostu połączeń między danymi zapisanymi w naszej pamięci. emotka
19 lut 20:21
Pan lodu i śniegu: Nie tak brzmiało pytanie. :<
19 lut 20:23
Piotruś Pan: Widzę, że trzeba odpowiedzieć wprost. Ma zastosowanie, bo udoskonala nasze rozumowanie i wyzwala w nas umiejętność rozwiązywania różnych problemów, również nie z zakresu matematyki, a więc także problemów rzeczywistych. I wiem co mówię.
19 lut 20:41
Mila: Zadania trudne, jak zwykle na olimpiadzie. JAK Ci poszło, czy jesteś zadowolony z tego co napisałeś?
19 lut 20:43
Pan lodu i śniegu: Panie Panie, no dobrze.
19 lut 20:46
elpe: juz mnie ciekawi 1
19 lut 20:51
Pan lodu i śniegu: Mnie najbardziej ciekawi 4.
19 lut 20:53
Vax: Ja zrobiłem 1,3,4 oraz napisałem parę przydatnych wniosków w 5, może na 2p, ogólnie liczę na 18−20p, zobaczymy.. za miesiąc (20 marca) będą wyniki emotka
19 lut 20:53
Mila: Życzę sukcesu i więcej punktów niż Twoja krytyczna ocena.emotka
19 lut 21:00
Piotruś Pan: Przyłączam się do życzeń emotka
19 lut 21:07
Vax: Jakby ktoś chciał to rozwiązania do danych zadań znajdują się pod linkiem: http://www.om.edu.pl/zadania/om/om63_2r.pdf I bardzo dziękuję za życzenia emotka
19 lut 21:12
Mila: Właśnie miałam o to pytać.Dziękuję.
19 lut 21:14
Pan lodu i śniegu: Udało mi się rozwiązać zadanie 4! Trwało to godzinę. :<
19 lut 22:38