Dwóch strzelców oddało po jednym strzale do tego samego celu.
ser: Proszę o pomoc. Dwóch strzelców oddało po jednym strzale do tego samego celu. Pierwszy z nich
trafia średnio 6 razy na 10 strzałów, a drugi 9 razy na 10. Oblicz prawdopodobieństwo, że a)
cel nie zostanie trafiony b) cel został trafiony tylko raz.
19 lut 18:43
Aga1: Prawdopodobieństwo , że cel zostanie trafiony przez 1 strzelca wynosi 0,6,
a przez drugiego 0,9.
A−Cel nie zostanie trafiony przez 1 i drugiego strzelca ( pierwszy spudłuje i drugi też)
P(A)=0,4*0,1=
B− cel zostanie trafiony tylko raz, tzn, pierwszy strzelec trafi i drugi nie trafi lub drugi
trafi i pierwszy nie trafi
P(B)=0,6*0,1+0,9*0,4.=
19 lut 18:53
ser: Dzięki
19 lut 18:58