Oblicz granicę funkcji
Karolina: Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tej oto granicy.. Przekształciłam używając wzoru, nie wiem czy
dobrze i czy to bylo potrzebne
| | n2−5 | |
lim n→∞ √n2+n−√n−5 = |
| =,,,,?
|
| | √n2+n+√n−5 | |
19 lut 18:12
Karolina: kurcze, nikt nie umie?
19 lut 18:23
Karolina: przepraszam że spamuje, ale może jednak ktoś się podejmie?..
19 lut 18:49
Aga1: Potrzebne, tylko w liczniku wyjdzie n2+5
P0d pierwiastkiem dziel przez n2, a poza pierwiastkiem przez n. granica wynosi ∞
19 lut 18:56
Karolina: Dzieki
19 lut 19:01
NIEUK POSPOLITY: AGA 1 MAM PYTANIE W JAKICCH PRZYPADKACH GORE SIE DZIELI PRZEZ N
A NIE PRZEZ n2 bo mam z tym problemmmm
19 lut 20:20
Pan lodu i śniegu:
Dzielimy przez najwyższą potęgę mianownika.
Tutaj najwyższa potęga jest przy √n2 = n.
19 lut 20:22
19 lut 20:23
NIEUK POSPOLITY: tylko samo n
19 lut 20:24
Pan lodu i śniegu:
Bo jest pod pierwiastkiem.
19 lut 20:25
Pan lodu i śniegu:
√n2 = n.
19 lut 20:25
NIEUK POSPOLITY: oooooooooooo jejjjjjjjjjjjjj dzięki juz wiem o co chodz

i
19 lut 20:28
Tiamat: Mogłabyś podać mi ten pierwszy wzór, wg którego pszekształcałaś? Bo nie mogę go znaleść, a jest
mi potrzebny, z góy dzięki; )
19 lut 21:07