ostrosłup
matroz:
każda z krawędzi bocznych ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. Podstawą tego
ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 2c i kącie ostrym γ. oblicz objętość
ostrosłupa.
19 lut 18:04
Piotruś Pan:
Gdzie leży w takim ostrosłupie spodek wysokości? Odpowiedź na to pytanie jest kluczem
do rozwiązania zadania.
19 lut 18:05
matroz: na środku przeciwprostkkątnej podstawy. To wiem ze wskazówki zawartej w książce, ale nie
rozumiem dokladnie dlaczego, mógłbyś wyjaśnić?
| | 2 | |
wynik to: |
| c3sinγcosγtgα |
| | 3 | |
moje rozwiązanie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/784cfa7bc5e5f5c9.html
jak widac, mój wynik jest inny, ale − i tu moje pytanie − czy może też być prawidłowy?
19 lut 18:23
matroz: odświeżam, proszę o sprawdzenie
19 lut 18:44
matroz: ?
19 lut 21:33
Mila: Moim zdaniem , źle, bo założyłeś, że trójkąt ABC jest równoramienny.
tgα=H/c
H = c*tgα −wysokość ostrosłupa.
Poczekaj , policzę i zrobię wtedy rysunek.
19 lut 21:49
matroz: ok

poczekam
19 lut 22:00
Mila:

tgα=H/c w ΔCDS
H=c*tgα
| | a | | b | |
W ΔACB: sinγ= |
| oraz cosγ= |
| |
| | 2c | | 2c | |
a=2c*sinγ
b=2c*cosγ
dokończ
19 lut 22:03
Piotruś Pan:
| | 1 | | 1 | |
Pole podstawy ostrosłupa PP = |
| ab = |
| *2csinγ*2ccosγ = c2sinγcosγ = c2sin2γ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Objętość V = |
| *c2sin2γ*c*tgα = |
| *c3sin2γ*tgα |
| | 3 | | 3 | |
Przypominam, że sin2γ = 2sinγcosγ
19 lut 22:05
Piotruś Pan:
19 lut 22:08
Aga1: Jeśli każda krawędź ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α, to spodek wysokości
ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie
19 lut 22:09
Mila: Brawo AGA!. Mało kto o tym pamięta.
19 lut 22:20
Piotruś Pan:
A co ja pokazałem? właśnie tę zależność.
19 lut 22:22
Mila: Piotruś Twój rysunek jest wspaniały, komentarz Ciebie nie dotyczył, to ja mam do czynienia z
różnymi uczniami i nie pamietają o tym.
19 lut 22:25
Aga1: Nie gniewaj się Piotrusiu Godziu jak Ty rysowałeś, to ja pisałam.
19 lut 22:25
Piotruś Pan:
19 lut 22:27
Mila: A Matroz śpi?
19 lut 22:53