4 zadanka z chemii z elektrochemii, z elektrolizy.
kasien94: Mam na jutro do rozwiązania z chemii 4 zadania domowe. Pani je nam podyktowała ze swojej
książki, nawet nie wiem jakiej. Nie rozumiem tych zadań i nie umiem ich policzyc. Jest tu może
na forum ktoś dobry z chemii?

Byłabym bardzo wdzięczna za rozwiązanie. Oto te zdanka:
1. Jak długo należy przeprowadzac elektrolizę rozcieńczonego roztworu
kwasu H2SO4 prądem o natężeniu 1 A, aby wydzielić łącznie 0,45 dm3
gazów.
2. Jaki ładunek (F)( w faradach ) przepłynął przez elektrolizer, jeśli
na elektrodzie platynowej wydzieliło się:
a. 32 g tlenu
b. 26 cm3 chloru
3. Oblicz natężenie prądu jakim prowadzono elektrolizę wodnego roztworu
H2SO4 w czasie 30 min jeśli na katodzie wydzieliło się 220 cm3 wodoru.
4. Połączono szeregowo dwa elektrolizery:
Pierwszy z NaBr(aq), drugi Ca(NO3)2 (aq).
Prowadzono elektrolizę przez 45 min. prasem o natżeniu 1,5 A. Oblicz:
a. ładunek jaki przepłynął przez elektrolizer
b. masy produktów wydzielonych na elektrodach.
Pani podała odp. tylko nie do podpunktu b z zadania czwartego. Oto one:
1. 2605,5 s
2. a. 4F
b. 0,00232 F
3. I = 1,05 A
4. a. 4050C
b. mamy policzyc sami
19 lut 17:59
ejendi:
3.
H2 gęstość=0,0899g/dm
3
V=220/10
3=0,22dm
3
masa=g*V=0,019778g
m=k*I*t
k H2=0,01045*10
−6 kg/C= 10,45*10
−6g/C
t=30*60=1800s
19 lut 19:13
kasien94: dzięki. mam pytanka: skąd bierze sie ten wzór I = m:tk i gdzie znaleźć gęstosc wodoru, bo nie
ma tego na karcie wzorow maturalnych...


?
19 lut 19:37
kasien94: A już wiem, ten wzor jest z pierwszego prawa Faradaya. Gdzie znaleźć tą gęstość?
19 lut 19:40
kasien94: Jak wyznaczyc wspolczynnik(rownowaznik) elektrochemiczny?
19 lut 20:06
kasien94: ejendi, bardzo Ci dziękuję za rozwiązanie tego zadania. Jeśli potrafisz i mozesz, to pomóż mi w
trzech pozostałych zadaniach, proszę Cię.
19 lut 20:46
19 lut 21:19
ejendi:
2.
m=32g
k O2=0,0829*10
−6kg/C
F=386007,23 C
Cl
k Cl=0,367*10
−6kg/C=367g*10
−6g/C
g Cl=3,22kg/m
3=3,22g*10
3/cm
3*10
6=3,22*10
−3g/cm
3
v Cl=26 cm
3
m Cl=26*3,22*10
−3g/cm
3
F=228,11C
nie rozumiem ładunku w faradach, culomb to ładunek, farad pojemność
i te wyniki?
jak się podzieli przez 10
5 to będzie
3,86 i 0,00228
może z jednostkami pochrzaniłem
4)
nie rozumiem
19 lut 22:38
ejendi:
dodatkowo:
| | μ | |
jak znamy wartościowość to k= |
| |
| | wF | |
F−stała Faradaya=9,65*10
4C
dla Cl
w−wartościowość=1
μ−masa atomowa=35,453
| | 35,453 | |
to k Cl= |
| =3,67*10−4g/C |
| | 1*9,65*104 | |
19 lut 23:50
ejendi:
eureka

!
przecierz tu chodzi o faradaya czyli It=F czyli ile przepłynęło ładunków równych
stałej Faradaya=9,5 *10
4C, czyli wyniki podzielić przez nią.
2a) It=386007,23 C
| 386007,23 C | |
| =4,000075001 |
| 95600 | |
b)
| 228,119891 | |
| =0,002363937 |
| 95600 | |
20 lut 09:16
ejendi:
do4)
a) ładunek F=It=1,5*40*60=4050
b)
NaBr−bromek sodu
Na++Br−
k Na=22,98/(1*96500)=0,000238g/C
k Br=79,9/(3*96500)=0,000275g/C
m Na=k*F=0,96g
m Br=1,11g
Ca(NO3)2 azotan wapniowy
Ca2++2(NO3−)
k Ca=40,08/(2*96500)=0,000208
μ 2(NO3−)=2*(14+3*16)=124
k 2(NO3−)=124/(2*96500)=0,000642
m Ca=0,841056995
m NO3=2,602072539
20 lut 14:24
kasien94: Dziękuję ejendi
21 lut 19:03