pomocy
Martyna: Dany jest wielomian trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy największej potędze. Pierwiastki
tego wielomianu tworzą rosnący ciąg arytmetyczny i wiadomo, że dwa z nich są liczbami
przeciwnymi. Suma pierwiastków wielomianu jest równa 12. Wyznacz wzór tego wielomianu.
19 lut 17:42
Martyna: nikt nie ma pomyslu?
19 lut 17:53
Martyna: może jednak?
19 lut 18:05
Piotruś Pan:
Na pewno 12?
19 lut 18:13
Martyna: tak
19 lut 18:18
Zak z rasy joonów : −4,4,12
19 lut 18:20
Zak z rasy joonów : i teraz tylko wymnożyć :
(x+4)(x−4)(x−12)
19 lut 18:21
Piotruś Pan:
Zaku − nie pakuj się do rozmowy, poczekaj na drugi raz i nie popisuj się.
19 lut 18:24
Zak z rasy joonów : dobrze już się nie odzywam
19 lut 18:26
rumpek: 
ale rozwiązania nie widzę
19 lut 18:28
rumpek:
W(x) = (x − a)(x − b)(x − c), gdzie a,b,c − są to pierwiastki wielomianu
a,b,c − pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny
2b = a + c
a + b + c = 12
2b + b = 12
3b = 12 / : 3
b = 4
Teraz z informacji a < b < c (ciąg jest rosnący), wiemy też, że: b = 4(jest to wyraz środkowy),
czyli liczby przeciwne to a i b (b = −a) ⇔ −a = 4 ⇒
a = −4
Pozostało obliczyć pierwiastek c, co jest już banalne:
−4 + 4 + c = 12
c = 12
W(x) = (x + 4)(x − 4)(x − 12)
mnożysz nawiasy i masz wzór wielomianu
19 lut 18:28
Zak z rasy joonów : :(
Zakowi jest teraz smutno
19 lut 18:30
Martyna: dziekuje
19 lut 18:56