Równanie symetralnej&środek i promień okręgu
wojtek;): Witam. Mam wątpliwości co do dwóch zadań pierwsze:
Znajdź równanie symetralnej odcinka AB : A=(5,−1) B=(−3,3)
S=(x,y)
A=(5,−1) ; B=(−3,3)
x=1 ; y=1
S=(1,1)
y=ax + b
−1 = 5a + b / *(−1)
3= −3a + b
1 = −5a − b
3= −3a + b
4 = − 8a /

−8)
a=−1/2
y=ax + b
1=1*(−1/2) + b
1= −1/2 + b
b= 1 1/2 (1,5)
y= −1/2 x + 1 1/2 (1,5)
Dobrze to jest? A jeśli źle to jakie powinno być rozwiązanie.
I drugie zadanie
Podaj środek i promień okręgu o równaniu
a) (x−5)
2 + (y−3)
2 = 36
Prosze o dokładne rozpiasnie co i jak
19 lut 17:25
krystek: II (x−a)2+(y−b)2=r2 gdzie (a, b)⇒ współrzędne środka, r promień
19 lut 17:28
krystek: pierwsze prawidłowy tok ( same rachunki nie sprawdzane)
19 lut 17:29
wmboczek: do momentu a i b dobrze
masz znaleźć symetralną, czyli −1/2*A=−1
prosta y=Ax+B przez pkt (1;1)
środek (5,3) − liczby odejmowane w nawiasach, promień √36=6
19 lut 17:31
Piotruś Pan:

Krystek − "pierwsze prawidłowy tok". A nieprawda. Tok do dupy. Na proces rozumowania, czyli
poprawny tok składa się wiele czynników, nie tylko otrzymanie prawidłowego wyniku, ale także
droga do tego wyniku. Im bardziej pokręcona, tym gorzej.
| | 5 − 3 | | −1 + 3 | |
A=(5,−1), B=(−3,3), C = ( |
| , |
| ) = (1, 1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 + 1 | | 4 | | −1 | |
k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = |
| = |
| , |
| | −3 − 5 | | −8 | | 2 | |
k
2: y = a
2x + b
2, k
2⊥k
1 ⇒ a
2 = 2, C∊k
2, y = 2(x − 1) + 1 ⇒ y = 2x − 1
i tyle.
19 lut 18:03
pigor: ... lub z równania prostej przez 2 punkty :
| | x+3 | | y−3 | |
AB : |
| = |
| ⇔ x+2y−3=0 , więc 2x−y+C=0 − szukana prosta i jej |
| | 5+3 | | −1−3 | |
| | 5−3 | | −1+2 | |
punkt (x,y)=( |
| =1, |
| =1) , czyli 2−1+C=0 ⇒ C=−1 i 2x−y−1=0− |
| | 2 | | 2 | |
− szukane
równanie symetralnej danego odcinka AB . ...
19 lut 18:25
Aga1: lub z własności punktu należącego do symetralnej.
P(x,y)∊sym. AB⇔IAPI=IBPI
IAPI2=IBPI2
(x−5)2+(y+1)2=(x+3)2+(y−3)2
x2−10x+25+y2+2y+1=x2+6x+9+y2−6y+9
−16x+8y+8=0 //:−8
odp.2x−y−1=0
19 lut 19:13