układ równań-metoda podstawiania
Ola: | | 4 | |
Proszę o szczegółowe rozwiązanie układu równań metodą podstawiania : |
| s=V*t
|
| | 9 | |
19 lut 17:10
pigor: ...

dziwny układ , ale jak chcesz to np. tak z 1−szego równania s=
94V*t , więc
z 2−ego
59*
94V*t=(20+V)*t /:t ⇔
54V=20+V /*4 ⇔ 5V=80+4V ⇔
V=80
, ale dalej nic nie zrobię, bo brakuje mi s =

i wydaje mi się o niej zapomniałaś ,
dlatego podaj lepiej treść zadania to ...
19 lut 17:38
Ola: W miejscowości A i B dojechało jednocześnie, naprzeciw siebie, po sąsiadnich torach dwa pociągi
ekspresowe, które nie zatrzymują się po drodze. Każdy pociąg jechał ze stałą prędkością.
Prędkość pociągu jadącego z miasta B do miasta, była o 20km/h większa niż prędkość jadącego w
drugą stronę. Czoła pociągów minęły się w punkcie dzielącym trasę z A do B w stosunku 4:5.
Oblicz z jaką prędkością jechał każdy z pociągów?
19 lut 17:48