prawdopodobieństwo.
tomq: Rozwiąż zadanie : W urnie jest 8 kul czerwonych i jakaś liczba kul białych. Ile jest
wszystkich kul w urnie, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul tego samego koloru jest
równe 17/33 metodą drzewka
19 lut 16:46
Mila: ze zwracaniem czy bez?
19 lut 17:12
rumpek:
8 − liczba kul czerwonych
n − liczba kul białych
| | | | (n + 8)! | | (n + 7)(n + 8) | |
|Ω| = Cn + 82 = | = |
| = |
| |
| | | 2*(n + 6)! | | 2 | |
| | | | | |
|A| = C82 + Cn2 = | + | = ... |
| | | |
Drzewka są DO BANI
19 lut 17:27
Mila: Drzewka są w niektórych sytuacjach bardzo dobre, tu lepiej tak, jak napisał Rumpek.
Jeśli bedziesz się upierał, to narysuję.
Ułóż równanie:
| 1 | | 1 | |
| * n *(n−1) + |
| *8 *7 | | 2 | | 2 | |
| | 17 | |
| = |
| |
| | 33 | |
19 lut 20:51
Piotruś Pan:

Jeśli polecenie brzmi − metoda drzewka, to znaczy trzeba rozwiązać tą metoda i już.
A− wylosowano kule rożnych kolorów.
| | 17 | | 8 | | n − 1 | | n | | 8 | |
P(A) = |
| i P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 33 | | n + 8 | | n + 7 | | n + 8 | | n + 7 | |
| | 8 | | n − 1 | | n | | 8 | | 17 | |
Stąd |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | n + 8 | | n + 7 | | n + 8 | | n + 7 | | 33 | |
19 lut 21:05
Mila:
Drzewko piękne, ale miały być kule tego samego koloru. Pasuje moje równanie.Z drzewka wychodzi
bez 1/2.
19 lut 21:09
Piotruś Pan:
Chciałem, żeby
tomq na wzór rozwiązania, które przedstawiłem sam doszedł do swojego
rozwiązania
19 lut 21:11
Mila: To przepraszam Cię Piotrusiu.

Myślałam, że to nieuwaga.
19 lut 21:16
Piotruś Pan:
19 lut 21:17