Funkcja wykładnicza
Ania: Funkcja f(x) jest określona wzorem f(x)=2
x . Ile jest takich argumentów a∊<2;4>, że f(a) jest
liczbą całkowitą?
A 2
B 3
C 12
D 13
W odpowiedziach jest 13, a ja widzę tylko 3
19 lut 16:45
Ania: Czy Ktoś widzi więcej rozwiązań? a może jest błąd w podręczniku?
20 lut 00:21
ICSP: f(2) = 4
f(4) = 16
ile jest liczb całkowitych pomiędzy 4 a 16 ?
20 lut 00:25
ICSP: łącznie oczywiście z 4 i 16.
20 lut 00:26
Ania: Całkowie w przedziale to 2, 3 i 4
czyli f(2)=4
f(3)=8
f(4)=16
Te rozwiązania widzę, ale czy będą jeszcze jakieś?
20 lut 00:29
Tragos: ale to chodzi o to, że f(a) ma być całkowite, a nie argument całkowity
20 lut 00:30
ICSP: dla a ∊<2;4> funkja przyjmuje wartości : f(a) ∊ <4;16>
można to łatwo dostrzec np. Na wykresie funkcji.
liczby całkowitego z tego przedziału to :
4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16
łącznie 13.
D
20 lut 00:31
Ania: dziękuję bardzo
22 lut 00:43