działania na pierwiastkach
frugo91: Proszę o pomoc w uproszczeniu tego działania
3√ x3 √ x 4√ x3
powinien wyjść wynik x23/24 ale nie mogę do tego dojść
19 lut 16:19
Mila: poszukaj Pigora na forum, on to pięknie tłumaczy.
19 lut 17:19
krystek: jaki jest stopień ostatniego pierwiastka 4 czy 2?
19 lut 17:22
frugo91: pierwiastek stopnia 4 z x do 3
19 lut 17:23
krystek: [(x3*(x*x1/4)1/2]1/3=..
19 lut 17:24
krystek: I teraz dasz radę?
19 lut 17:25
frugo91: wychodzi mi 15/24 ehh pewnie coś źle liczę
[3*(5/4*1/2)]*1/3=3*5/8*1/3=15/24
?
19 lut 17:30
Aga1: [3+(1+3/4)*1/2]*1/3=
19 lut 19:57