Krotka pomoc
Monika: Witam , pomoze ktos ?
|x+4| = −1
| 2x−1| < 4
3 |x+1| ≤12
Prosze o pomoc
19 lut 16:17
Ania: x + 4 = −1 v −x − 4 = − 1
na tej samej zasadzie reszta
19 lut 16:22
konrad: no niezupełnie, bo dalej są nierówności
19 lut 16:23
Monika: hm to bedzie tak :
2x−1<4 ⋁ −2x+1<4 ?
19 lut 16:24
konrad: może być
19 lut 16:27
Monika: a jeszcze jedno

a) |x| = 7
x = 7 ⋁ x = −7
o to chodzi ?
19 lut 16:28
Piotruś Pan:
Ania − marsz do szkoły powtórzyć lekcję o wartości bezwzględnej.
|x + 4| = −1 sprzeczność, brak rozwiązania.
| | −3 | | 5 | |
|2x − 1| < 4 ⇒ −4 < 2x − 1 < 4 ⇒ −3 < 2x < 5 ⇒ |
| < x < |
| |
| | 2 | | 2 | |
3|x + 1| ≤ 12 ⇒ |x + 1| ≤ 4 ⇒ −4 ≤ x + 1 ≤ 4 ⇒ −5 ≤ x ≤ 3
19 lut 16:29
Monika: Nie wiem w ogole skad to sie wszystko bierze

ale dzieki za pomoc ;>
19 lut 16:33
Piotruś Pan:
bierze się z rozumu
19 lut 16:35