matematykaszkolna.pl
Układ równań Agatka: Rozwiąż układ równań metoda cramera:
x+2y−z=0  
x−y+3z=4
x+2y−z=2 
Bede bardzo wdzięczna, jeżeli ktoś zrobi to zadanie, krok po kroku, tak żebym byla w stanie zrozumieć na czym polega ta metoda..
19 lut 15:59
Zak z rasy joonów : Przecież to zwykła metoda wyznacznikowa emotka
19 lut 16:01
Agatka: Czyli co powinnam zrobić, zakladając że policzyłam wyznacznik główny, i wyszło mi 0?
19 lut 16:06
asy: Jesli |A| = 0 to nie moze byc ukladem cramera
19 lut 16:07
Zak z rasy joonów : sprzeczne widać na oko.
19 lut 16:08
Agatka: No to zdolną mam kobite od matmy, gdyż to ona podała te metode... Jak wobec tego to rozwiązać? Bo ja naprawde jestem ciemna w tym temacie.
19 lut 16:09
asy: no racja, 1 i 3 rownanie (moze zle przyklad przepisalas ?)
19 lut 16:09
Zak z rasy joonów : x + 2y − z = 0 x + 2y − z = 2 wstawiam za x + 2y − z do drugiego 0 i otrzymuję : 0 = 2 sprzeczne. Nie ma potrzeby używać Cramera emotka
19 lut 16:10
Agatka: No właśnie ja zrobiłam coś podobnego próbując to rozwiązywac na chłopski (badź bardziej babski rozum) i też wychodziło mi że to jest sprzeczne, ale jako że ja sie nie znam, to pomyślałam że ktoś wymyśli coś bardziej naukowego ode mnie i to się jakoś jednak rozwiąże . Asy: przepisałam dobrze. Co najwyżej ktoś od kogo ja przepisywałam mógł przepisać źle.. Co do tego nie mam pewności emotka. Dzięki wielkie w takim razie .
19 lut 16:13
Zak z rasy joonów : Wykaż że W = 0 oraz że Wx ≠0 v Wy ≠ 0 v Wz ≠ 0 wtedy dowiedziesz ze układ jest sprzeczny
19 lut 16:20