Układ równań
Agatka: Rozwiąż układ równań metoda cramera:
| ⎧ | x+2y−z=0 | |
| ⎨ | x−y+3z=4 |
|
| ⎩ | x+2y−z=2 | |
Bede bardzo wdzięczna, jeżeli ktoś zrobi to zadanie, krok po kroku, tak żebym byla w stanie
zrozumieć na czym polega ta metoda..
19 lut 15:59
Zak z rasy joonów : Przecież to zwykła metoda wyznacznikowa
19 lut 16:01
Agatka: Czyli co powinnam zrobić, zakladając że policzyłam wyznacznik główny, i wyszło mi 0?
19 lut 16:06
asy: Jesli |A| = 0 to nie moze byc ukladem cramera
19 lut 16:07
Zak z rasy joonów : sprzeczne widać na oko.
19 lut 16:08
Agatka: No to zdolną mam kobite od matmy, gdyż to ona podała te metode...

Jak wobec tego to
rozwiązać? Bo ja naprawde jestem ciemna w tym temacie.
19 lut 16:09
asy: no racja, 1 i 3 rownanie (moze zle przyklad przepisalas

?)
19 lut 16:09
Zak z rasy joonów : x + 2y − z = 0
x + 2y − z = 2
wstawiam za x + 2y − z do drugiego 0 i otrzymuję :
0 = 2
sprzeczne.
Nie ma potrzeby używać Cramera
19 lut 16:10
Agatka: No właśnie ja zrobiłam coś podobnego próbując to rozwiązywac na chłopski (badź bardziej babski
rozum) i też wychodziło mi że to jest sprzeczne, ale jako że ja sie nie znam, to pomyślałam że
ktoś wymyśli coś bardziej naukowego ode mnie i to się jakoś jednak rozwiąże

.
Asy: przepisałam dobrze. Co najwyżej ktoś od kogo ja przepisywałam mógł przepisać źle.. Co do
tego nie mam pewności

.
Dzięki wielkie w takim razie

.
19 lut 16:13
Zak z rasy joonów : Wykaż że W = 0
oraz że Wx ≠0 v Wy ≠ 0 v Wz ≠ 0
wtedy dowiedziesz ze układ jest sprzeczny
19 lut 16:20