znajdź asymptoty
daniel: proszę o sprawdzenie
y=xarctg
D=R − brak asy. pion.
| | xarctg | | π | |
a=x→+∞ |
| = |
| (x−sy sie skracają?) |
| | x | | 2 | |
19 lut 15:56
asy: Brak as. pionowych i poziomych. Będą tylko dwie ukośne :
y = π2 * x − 1
y = −π2 * x −1
19 lut 16:34
daniel: możesz pokazać jak to obliczyłeś i czy dobrze do tej pory obliczałem?
19 lut 16:48
asy: | | xarctgx | | π | |
a = limx−> −∞ |
| = − |
|
|
| | x | | 2 | |
| | xarctgx | | π | |
a = limx−> +∞ |
| = |
|
|
| | x | | 2 | |
b = lim
x−>−∞ (xarctgx − (−
π2) = −1
b = lim
x−>+∞ (xarctgx − (
π2) = −1
19 lut 16:56
daniel: tak dzięki ,ale w b jak to rozwiązałeś że ci −1 wyszło

(x dązy do
∞ więc jak?)
19 lut 17:02
daniel: jesteś asy?
19 lut 17:27
asy: sorry daniel, nie bylo mnie przy kompie

tam oczywiscie zgubiłem *x, powinno być −
π2x . A co do policzenia, przekształć tak żeby x
znalazł się w mianowniku i zastosuj hospitala
19 lut 18:05
daniel: szczerze to nie wiem jak to wykonać
19 lut 20:00
asy: lim
x−> +∞ (xarctgx −
π2) = lim
x−> +∞ x(arctgx −
π2) =
| | arctgx−π2 | | | |
limx−> +∞ |
| =(H) limx−> +∞ |
| =
|
| | 1x | | | |
| | x2 | | 1 | |
− limx−> +∞ |
| = − limx−> +∞ |
| = − 1 |
| | 1+x2 | | | |
19 lut 20:27
daniel: dziękować
19 lut 21:09