Pomocy !
Domi: 0,04x2−o,4x=1
4x−3x2=113
19 lut 15:49
Domi: Rozwiąż nierówność
19 lut 15:53
Zak z rasy joonów : nierówność?
19 lut 15:53
ewelina11: 0,04x2−0,4x−1=0
−3x2+4x−4/3=0
19 lut 15:53
ewelina11: teraz delta b2−4ac i miejsca zerowe
x1= −b−√Δ/2a
x2=−b+√Δ/2a
nalezy jeszcze narysowac wykres
19 lut 15:56
Domi: W pierwszym wyszła mi delta o,32 ,a w odpowiedzi w książce jest inaczej jaki mam błąd?
19 lut 15:57
Domi: A w drugim delta 4 4/3 .Dobrze ?
19 lut 16:01
ewelina11: w pierwszym delta 8/25
w drugim delta zero wiec tu bedzie tylko jedno miejsce zerowe x= −b/2a
19 lut 16:03
Domi: w książce mam inne odpowiedzi
19 lut 16:05
ewelina11: przepraszam w pierwszym delta wychodzi 0,32 wiec nie wiem gdzie tu bład
to są równania wiec wykresu nie nalezy rysować
19 lut 16:11
Domi: A w drugim xo=2 ,a w książce jest 2/3.
19 lut 16:14
Zak z rasy joonów : 0,04x2 −0,4x − 1 = 0 // * 100
4x2 − 40x − 100 = 0 // : 4
x2 − 10x − 25 = 0
Δ = 100 + 100 = 200
√Δ = 10√2
x = 5 ± 5√2
19 lut 16:15
Zak z rasy joonów : | | 2 | | 2 | |
x2 − 2 * x * |
| + ( |
| )2 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
19 lut 16:16
Domi: No ,a to drugie co jest nie tak w moim rozwiązaniu?
19 lut 16:18
Domi: 15x2−2x−1=0
19 lut 16:21
Domi: w tym pierwszym jest w ułamku 15 w liczniku ,a mianowniku x2
19 lut 16:21
Domi: na pewno wiem ,ze na krzyż ,ale zły mi wynik wychodzi końcowy
19 lut 16:30
Zak z rasy joonów : przemnóż przez x2
Pamiętaj o dziedzinie.
19 lut 16:31