Dziedzina Funkcji
Jaro: Dziedzina funkcji
f(x)=√1− log2 (x2−3x)
wyszło mi że
x∊(−∞;3−√52) ∪ (3+√52;+∞)
Możecie to sprawdzić?
19 lut 15:26
konrad: | | 3−√17 | | 3+√17 | |
x∊( |
| ,0)u(3, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 15:39
Jaro: mógłbyś wytłumaczyć?
19 lut 15:43
konrad: ja tego nie liczyłem tylko sprawdziłem na pewnej stronie
założenia przyjąłeś takie?
1−log2(x2−3x)≥0
x2−3x>0
19 lut 15:48
Jaro: tak
19 lut 15:51
konrad: zapisz swoje obliczenia
19 lut 15:52
Jaro: 1−log
2(x
2−3x)≥0 → log
2(x
2−3x)≤1
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
x2−3x>0 → x∊(−∞; |
| )( |
| ;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
no i w sumie na tym skończyłem
19 lut 16:00
konrad: chodziło mi o to żebyć podał po kolei swoje obliczenia, do pierwszej nierówności i do drugiej
19 lut 16:04
konrad:
log2(x2−3x)≤log22
x2−3x≤2 <−−rozwiąż
x2−3x>0
x(x−3)>0 <−− rozwiąż
wyznacz część wspólną rozwiązań
19 lut 16:06
Jaro: | | 3−√17 | | 3+√17 | |
z 1−go x∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
a drugie liczyłem wcześniej
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
x∊(−∞; |
| ) ∪ ( |
| ; +∞) |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 16:15
19 lut 16:21
19 lut 16:21
konrad: tam miałbyć plus nie minus... ale mniejsza z tym
x2−3x>0
x(x−3)>0
x∊(−∞,−0)u(3,∞)
19 lut 16:22
konrad: bez tego minusa przed zerem...
19 lut 16:22
Jaro: no x2−3x>0
Δ=9−4=5 →√Δ=√5
x1=3−√52
x2=3+√52
19 lut 16:26
konrad: przecież c=0
19 lut 16:27
Jaro: osz Ty ... ale faux pas

dzięki
19 lut 16:29