geometria analityczna
ewelina11: 1. Prosta ko równaniu y=√3/3x+{6} jest nachylona do osi OX pod kątem alfa. Prosta l
przechodzi przez punkt A=(2 pierwiastki z 3 , 5) i jest nachylona do osi OX pod kątem
2 alfa. Znajdź równanie prostej l.
2.Znajdź równanie prostej równoległej do prostej o równaniu y=4x−5/6 i przechodzi przez punkt
P=(3,5)
prosze o pomoc
19 lut 15:14
Zak z rasy joonów : zapisz równanie pierwszej prostej i współrzędne punktu w miarę normalnie

Masz po lewej stronie od okienka pisania jak to się robi.
19 lut 15:35
Ajtek: Współczynnik kierunkowy prostej jest równy tg kąta nachylenia prostej do osi OX.
| | √3 | | √3 | | √3 | |
Zatem y= |
| x+6 ⇒ a= |
| ⇒ a=tgα⇒ tgα= |
| ⇒α=30o czyli kąt nachylenia |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
prostej l jest 60
o, współczynnik kierunkowy prostej l a
l=tg60
o czyli a
l=
√3
Dla pewności sprwadźmy:
| | 2tgα | | 2√33 | | 2√3 | | 6 | |
tg2α= |
| = |
| = |
| : |
| =√3
|
| | 1−tg2α | | 1−39 | | 3 | | 9 | |
Czyli równanie prostej l ma postać: y=
√3x+b
Prosta l przechodzi przez pkt A=(2
√3,5), podstawiając do y=
√3x+b za x i y współrzędne
punktu A wyliczysz wartość b.
19 lut 15:43