Proszę o wytłumaczenie w jaki sposob mam to rozwiązać .
Nikusia: 1)Wyznacz wzór wielomianu postaci w(x)=x4+ax3+bx62+cx+d, o ktorym wiadomo ze jego pierwiastki
są liczby:−√2 ,−1,1,√2
2)Dany jest wielomian W(x)=4x4−6x3−(a+3)x+8
a.wyznacz wartość a wiedzac ze w(−1)=23
b.sprawdz czy dla wyznaczonej wartosci a spełniona jest rownosc |W(1)−W(−1)|=22
3)Dany jest wielomian P(x)=4x3−12x2+9x xER
a.dla jakich argumentów wielomian P(x) przyjmuje wartość 27?
b.Wielomiany P(x)=4x3−12x2+9x oraz w(x)=x(ax+b)2 są równe ,wyznacz a i b.
4)Dany jest wielomian W(x)=x3+2x2+5 .Sprawdź czy wielomian G(X)=W(x+1)−W(x) nie ma miejsc
zerowych
19 lut 15:11
ewelina11: 3 b) w(x)=2ax2+2bx
2ax2=−12ax2 / : 2x2
a=−6
2bx=9x
b=9/2
wielomiany są równe wtedy i tylko wtedy gdy odpowiednie potęgi zmiennych są sobie równe.
19 lut 15:24
Zak z rasy joonów : strasznie się to czyta
19 lut 15:24
Zak z rasy joonów : a) x4 + ax3 + bx2 + cx + d
pierwiastki to :
−√2,−1,1,√2
z postaci iloczynowej mamy :
(x−1)(x+1)(x−√2 )(x+√2) = (x2−1)(x2−2) = x4 − 3x2 + 2
19 lut 15:25
Nikusia: dzięki

wielkie:
19 lut 15:27
Zak z rasy joonów : w(x) = 4x4 − 6x3 − (a+3)x + 8
w(−1) = 23
23 = 4*(−1)4 − 6*(−1)3 + (a+3) + 8
23 = 4 + 6 + a+3 + 8
a = 2
w(x) = 4x4 −6x3 − 5x + 8
b) w(1) = 4 − 6 − 5 + 8 = 1
|w(−1) − w(1)| = |23 − 1| = 22
19 lut 15:29
Zak z rasy joonów : w(x) = x3 + 2x2 + 5
w(x+1) = (x+1)3 +2(x+1)2 + 5 = x3 + 3x2 + 3x + 1 + 2x2 + 4x + 2 + 5 = x3 +5x2 + 7x + 8
g(x) = w(x+1) − w(x) = x3 +5x2 + 7x + 8 − (x3 + 2x2 + 5 ) = x3 +5x2 + 7x + 8 − x3 −
2x2 − 5 = 3x2 + 7x + 3
3x2 + 7x + 3
Δ = 49 − 36 > 0
posiada dwa miejsca zerowe.
19 lut 15:33
Zak z rasy joonów : Widzę ze trzecim już się ewelina zajęła.
19 lut 15:33
Nikusia: dzięki wielkie za pomoc i przepraszam za utrudnienia w zapisie:(
19 lut 15:38