matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy prosze o pomoc
miska:
rozwiaz rownanie : 25
x
+5
x
+
1
−6=0
19 lut 14:58
miska:
Proszę o pomoc
19 lut 15:05
Zak z rasy joonów :
https://matematykaszkolna.pl/forum/128215.html
19 lut 15:21
pigor:
...
a ja takie rzeczy (...
polecam) "robię" np. tak
25
x
+5
x+1
−6=0
⇔ (5
x
)
2
−1+5*5
x
−5=0 ⇔ (5
x
−1)(5
x
+1)+5(5
x
−1)=0 ⇔ (5
x
−1)(5
x
+6)=0 ⇔ 5
x
=1 lub 5
x
=−6 ⇔ x=0 lub x∊∅ ⇔
x=0
. ..
19 lut 17:58