1Przeksztalc podane wzory do postaci kanonicznej y=a/x-p +q podaj dziedzine
papii: 1Przeksztalc podane wzory do postaci kanonicznej y=a/x−p +q podaj dziedzine zbior wartosci
| | 2x+3 | |
funkcji i rownania asymptot sporzadz wykres y= |
| |
| | x+2 | |
2 podaj przedzialy monotonicznosci funkcji f danej wzorem F(x) =−3x
2+2x+7
| | 2x−1 | |
3rozwiaz rownanie |
| =3 |
| | 3−2x | |
4wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f w przedziale
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| x2+3x−8 |
| A={−4,1} |
| | 2 | | 3 | |
5 podaj zbior wartosci funkcji f okreslonej wzorem f(x)=x
2−7x+10 oraz podaj zbior argumentow
dla ktorych funkcja ta osiaga wartosci dodatnie
| | 1 | |
6 dany jest funkcja okreslona wzorem f(x)= − |
| x2 napisz wzor funkcji g jako otrzymasz |
| | 3 | |
przesowajac wykres funkcji f o 2 jednostki w prawo wzdloz osi OX: o 3 jednostki do gory wzdloz
osi OY