układ równań - metoda podstawiania
Ola: Jak byście rozwiązali układ równań metodą podstawiania: ≠
19 lut 13:43
Pan lodu i śniegu: Po co się męczyć? Można odjąć równanie (1) od (2) − skróci się Vt.
19 lut 13:45
Tragos: a co chcesz wyliczyć? bo masz dwa równania, a trzy niewiadome
19 lut 13:45
Ola: Własnie kazano mi to rozwiązać metodą podstawiania, spróbować czy wyjdzie

powinno wyjść V=80
19 lut 13:48
Pan lodu i śniegu: wyznacz w takim razie s z jednego równania i podstaw do drugiego. ale łatwiej podzielić
równania stronami.
19 lut 13:54
Ola: Mam kłopot z tym właśnie:(
19 lut 13:56
Pan lodu i śniegu: | | 9 | |
pomnóż równanie (1) przez |
| i już masz s |
| | 4 | |
19 lut 14:00
Hurwitz: V*t=49s=45 * 59 * s = 45 * (20+V) * t
zatem albo t=0 albo V=45 * (20+V) czyli V=80.
19 lut 14:06
Ola: I mnożę i wychodzi mi potem 20/84V*t=(20+V)*t
19 lut 14:07