zadanie - poziom rozszerzony
Ania: Miara kąta między ramionami trójkąta równoramiennego o polu P jest równa α. oblicz promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt.
proszę o pomoc..
19 lut 13:16
Ajtek: Dane:
kąt α, pole P, Δ równoramienny
Wzór na pole:
| | 1 | | 1 | |
P= |
| a*b*sinα, a=b ⇒ P= |
| a2*sinα ⇒ a=...
|
| | 2 | | 2 | |
Z tw. cosinusów obliczamy dł. podstawy c.
| | 2P | |
Długość promienia okręgu wpisanego w Δ: r= |
| gdzie a=b |
| | a+b+c | |
19 lut 14:15
Ania: | | √Psinα | |
w odpowiedziach mam : |
| |
| | | |
19 lut 14:18