równanie wymierne
olkaaa:
| | 1 | |
w odpowiedziach jest x = |
| |
| | 5 | |
19 lut 13:10
Tragos: D: 4x − 1 ≠ 0
4x ≠ 1
x = −(4x − 1)
x = −4x + 1
5x = 1
19 lut 13:11
Ania: mnożymy * 4x − 1
x = − 4x + 1 / + 4x
5x = 1 / :5
19 lut 13:12
krystek: x=−1(4x−1)
x+4x=1
x=...
I musisz zawsze ustalać D:mianownik≠0
19 lut 13:12
olkaaa: myślałam , że to trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika, bo coś takiego robiliśmy w szkole
..
19 lut 13:18
olkaaa: spróbuję zrobić 2 przykład sama zobaczę czy mi wyjdzie
19 lut 13:18
olkaaa: możecie mi jeszcze z tym pomóc ?
19 lut 13:23
krystek: D=R−{−2,2} i mnóż na "krzyż"
19 lut 13:25
olkaaa: jeszcze mam pytanie
miałam taki przykład :
D=R/{1}
6(x+1) = x(x+3)
6x+6=x
2+3x
6x−x
2 − 3x= −6
3x− x
2=−6 <− co dalej ?
19 lut 13:40
olkaaa: aaa już wiem , deltę policzyć trzeba
19 lut 13:41
olkaaa: coś mi źle wychodzi, pomóżcie proszę
19 lut 13:46
joł jołaj: | | 3 | | 1 | |
w tym zadaniu |
| = |
| |
| | x + 2 | | x−2 | |
wyszło wam D = R \ {−2;2}
3x − 6 = x + 2
x = −2
Odp: brak miejsc zerowych?
19 lut 13:54
joł jołaj:
19 lut 14:04
joł jołaj: 
?
19 lut 14:15
olkaaa: może mi ktoś pomóc przy tej delcie ?
19 lut 14:58