w tych nawiasach są ułamki w punkcie c) 3 całe i jedna trzecia %, a w d) 33 całe i jedna
trzecia % jest równe 1 cały i jedna druga
| 100%*16 | ||
x = | = ... | |
| 20% |
| 16 | 160 | |||
x = | = | = 80 | ||
| 0,2 | 2 |
| 8,5 | ||
* x = 0,85 | ||
| 100 |
| 0,85 | 800 | 160 | 7 | |||||
x = | = | = | = 9 | |||||
| 0,085 | 85 | 17 | 17 |
| 1 | ||
c) 3 | % * x = 120 | |
| 3 |
| 10 | 1 | |||
* | *x = 120 | |||
| 3 | 100 |
| 1 | ||
* x = 120 /*30 | ||
| 30 |
| 1 | 1 | |||
d) 33 | % * x = 1 | |||
| 3 | 2 |
| 100 | 1 | 3 | ||||
* | * x = | |||||
| 3 | 100 | 2 |
| 1 | 3 | |||
* x = | /*3 | |||
| 3 | 2 |
| 9 | 1 | |||
x = | = 4 | |||
| 2 | 2 |
Powodzenia w procentach i nie tylko
!