Wyrażenie wymierne x2+2x+1/x2−2x−3 dla x≠ −1 i x≠3 jaką ma postać po uproszczen
Sławek: Wyrażenie wymierne x2+2x+1/x2−2x−3 dla x≠ −1 i x≠3 jaką ma postać po uproszczeniu?
Jak to zrobić?
Obliczyłem x licznika i wyszło mi −1
Mianownika i wyszło mi x = −1 lub x = 3 więc wygląda na to, ze ani w liczniku ani w mianowniku
nie ma rozwiązania.
a odpowiedzi są takie:
A: x+1/x+3
B:x−1/x−3
c:x+1/x−3
d:−1/3
o co tu chodzi?
19 lut 12:52
Tragos:
x
2 + 2x + 1 = (x+1)
2
x
2 − 2x − 3 = (x+1)(x−3)
| x2 + 2x + 1 | | (x+1)2 | | x+1 | |
| = |
| = |
| |
| x2 − 2x − 3 | | (x+1)(x−3) | | x−3 | |
ODP. C
19 lut 12:54
Sławek: czyli, ze to wgl. nie trzeba było liczyc Δ? why?
19 lut 12:55
Tragos: chcesz to sobie policz, ale po tym warunku x ≠ −1 i x ≠ 3 od razu widać, że to są miejsca
zerowe funkcji z mianownika
19 lut 12:56
Sławek: kurde ja tego nie rozumiem coś.
19 lut 12:56
krystek: Są osoby ,które w pamięci , wzorami viete'y liczą ! A Ty jak masz problem licz Δ.
19 lut 12:57
wmboczek: (x+1)2/(x+1)(x−3)= można skrócić takie same nawiasy w liczniku i mianowniku = (x+1)/(x−3)
19 lut 12:57
Sławek: no dobra chce policzyc Δ ale delta mi wychodzi w liczniku − 1 a w mianowniku −1 i 3 i takie
rozwiązania zgodnie z założeniami byc nie mogą.

więc co tam wstawić?
19 lut 12:58
Kasia: pomoze mi ktos rozwiazac przyklad


?
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 13:00
Kasia: weź trzeci, czwarty i piąty wyraz ciągu określonego wzorem redukcyjnym
a1= 2, an+1= 0,25 (4an−1)
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 13:00
Sławek: czekaj Kasia bo jeszcze mój problem nie został rozwiązany ;>
19 lut 13:01
Kasia: ok
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 13:01
Sławek: to jak wytłumaczy mi to ktoś?
19 lut 13:03
Tragos: x
2 + 2x + 1
Δ = 2
2 − 4*1*1 = 4 − 4 = 0
x
2 + 2x + 1 = (x+1)
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − 2x − 3
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−3) = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
x
2 − 2x − 3 = (x+1)(x−3)
19 lut 13:05
Sławek: tragos.
do wyliczenia x0 x1 i x2 rozumiem a dalej nie mam pojęcia
19 lut 13:07
19 lut 13:09
Sławek: ale jak postać iloczynową zastosować w przypadku tylko jednego rozwiązania? tj. xo ?
19 lut 13:09
Tragos: f(x) = a(x − xo)2
u nas: a = 1
xo = −1
f(x) = 1(x − (−1))2 = (x+1)2
19 lut 13:10
Sławek: to jest postać kanoniczna co mi napisałeś a nie iloczynowa
19 lut 13:11
Sławek: chyba
19 lut 13:12
Sławek: a nieee. czyli to będzie a(x−xo)(x−x0) ?
19 lut 13:12
Sławek: tak?
19 lut 13:14