prosze o pomoc
Kasia:
Moze mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi
weź trzeci, czwarty i piąty wyraz ciągu określonego wzorem redukcyjnym
a1= 2, an+1= 0,25 (4an−1)
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 12:45
Kasia: niech mi ktoś pomoze
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 12:51
Kasia: POMOCY


!
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 12:53
krystek: Masz wzór na nstępny wyraz czyli na a2
a2=0,25(4*2−1)=...
a3=...
19 lut 12:53
krystek: Napisz jak nie wiesz jeszcze!
19 lut 12:54
Kasia: weź trzeci, czwarty i piąty wyraz ciągu określonego wzorem redukcyjnym
a1= 2, an+1= 0,25 (4an−1)
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 12:55
Kasia: no ale ja nie wiem co dalej
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 12:55
Kasia: a
2 = 1,25


function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 12:56
Kasia: jest ktoś tu jeszcze


function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 12:57
19 lut 12:58
Anna: a2=0,25*7 =1,75
a3=0,25*(4*1,75−1)= 0,25(7−1)= 0,25*6= 1,5
a4=0,25(4*1,5−1) = itd.
19 lut 13:02
Kasia: ok dzięki
a dlaczego 0,25*7

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 13:03
Kasia: dzieki juz rozumiem

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
19 lut 13:05
Anna: Bo: a2=0,25(4a1−1)
a3=0,25(4a2−1)
a4=0,25(4a3−1) itd.
A ciąg określony jest wzorem rekurencyjnym, a nie redukcyjnym.
19 lut 13:06
Pan lodu i śniegu: Raczej określony jest wzorem redukcyjnym, który jest rekurencyjny.
19 lut 13:22
Mila: Kasiu , zobacz wyżej , masz zrobione. Daj konkretne pytanie, ciągle wątek odnawiasz, a nie
fatygujesz się , aby zrozumieć problem.
19 lut 14:57
19 lut 16:15