zadanie
ania: hej
sluchajcie mam takie zadanie :liczby 18 i 62 są odpowiednio trzecim i piątym wyrazem ciągu
geometrycznego.Oblicz 1 wyraz i iloraz tego ciągu.
czyli tak:
a3=18
a5=62
a5=a3*q2
62=18*q2
44=q2
q=22 lub q=−22
a5=a1* q4
62=a1* 224....
czy to jest dobrze ? nie za duze te liczby wyjdą?
19 lut 12:34
krystek: | | 62 | |
q2= |
| (gdyby było 72− ładniej by sie liczylo) |
| | 18 | |
19 lut 13:20
Anna: Liczba 62 jest podejrzana (jak podejrzewa
krystek.
Ale: a
3 = a
1q
2
a
5 = a
1g
4
Czyli masz układ równań: a
1q
2 = 18
a
1q
4 =
62
Dzieląc równania stronami (np. drugie przez pierwsze) mamy:
| | 31 | |
A po skróceniu: q2 = |
| |
| | 18 | |
19 lut 13:30
ania: o nie przepraszam, bylo 162 i mi wyszlo! dziekuje.
19 lut 14:33