POMOCY !
Syśka ;): Wyznacz miejsca zerowe funkcji (o ile istnieją).
19 lut 11:59
Pepsi2092: Najpierw musisz wyznaczyć dziedzinę

czyli musisz postawić warunek, że mianownik musi być
różny od zera.
19 lut 12:03
Tragos: a potem rozwiązać równanie:
y = 0
np. a)
D = ...
x
3 + 2x = 0 ⋀ x ∊ D
.............
19 lut 12:12
Syśka ;): a np. w podpunkcie b jak będzie ?
no wiem że : y=0 ⇔ 3x4 + 2x2=0 , i jak dalej to rozwiązać ?
19 lut 12:57
Tragos: x
2(3x
2 + 2) = 0
x
2 = 0 lub 3x
2 + 2 = 0
x = 0 lub Δ < 0
i teraz jeśli x = 0 ∊ D to jest rozwiązaniem
19 lut 12:59
Syśka ;): a da się to jakoś inaczej zapisać, prócz tego że Δ<0 ? bo jeszcze nie miałam delty..
19 lut 13:06
Tragos: 3x
2 + 2 = 0
3x
2 = −2
x ∊ ∅, bo kwadrat dowolnej liczby zawsze jest nieujemny
19 lut 13:08
Syśka ;): aa no faktycznie! dzięki wielkie
19 lut 13:10
krystek: Miejscce zerowe :
licznik =0 a mianownik≠0 gdy masz wymierne wyrażenie
A gdy w mianowniku masz pierwiastek to wyrażenie pod pierwiastkiem >0
np
| x | |
| m zerowym x=0 ale Dziedziną: x−1>0 ⇒x>1 więc brak m zerowych |
| √x−1 | |
19 lut 13:10
Syśka ;): a podpunkt d). mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam ?
D={x∊R; 2−|x|=0}
|x|=−2
x=−2 v x=2
y=0⇔x5−4x3=0
x3(x2−4)=0
x3=0 x2−4=0
x=0 x2=4
x∉D x=2
czyli miejscem zerowym funkcji jest 2 ?
19 lut 13:25
krystek: x2−4=(x+2)(x−2)
19 lut 13:26
krystek: x=0 lub x=2 lub x=−2 mogą być m zerowymi
ALE 2−IxI≠0 czyli x≠2 i x≠−2
Stąd masz tylko jedno m zerowe x=0
19 lut 13:29
Syśka ;): czyli miejscem zerowym funkcji jest 2 i −2 ? a czy dziedzinę dobrze wyznaczyłam ?
19 lut 13:32
krystek: Nie myślisz Przeczytaj uważnie co napisane masz !
19 lut 13:33
Syśka ;): aaaaaaa! ok ok, cofam to co napisałam

dzięki , już rozumiem
19 lut 13:33
Syśka ;): nie odświeżyłam strony i nie widziałam tego co napisałeś
19 lut 13:33
krystek: x=−2 i x=2 nie należą do DZIEDZINY < PONIEWAŻ W MIANOWNKU DAJĄ ZERO!
19 lut 13:34
joł jołaj: nie mogą być, ponieważ masz załozenie
D = x∊R \ 2−|x| = 0
−|x| = −2
|x| = 2
x= −2 lub x = 2
obliczasz miejsca zerowe funkcji za y = 0
wyszlo, ze miejscami zerowymi funkcji to x = 0 , x1 = 2 , x2 = −2
Teraz sprawdzasz czy nalezą miejsca zerowe do dziedziny
x1 ≠ D ; x2 ≠ D ; x = D
Miejscem zerowym funkcji jest x = 0
Jak zle to poprawcie mnie
19 lut 13:40