Wykazać
natalia: Wykaż, że: √3+√8 − √3−√8 = 2
19 lut 11:00
xXx: Zauważ, że √8=2√2, wtedy 3±2√2=(1±√2)2
19 lut 11:12
Pan lodu i śniegu:
Można też zauważyć, że 3+√8 > 3−√8, czyli wyrażenie po prawej jest dodatnie → wtedy
podnieść do kwadratu obustronnie całe równanie.
19 lut 13:25
joł jołaj: cos nie moge sobie poradzic z tym zadaniem

3 +
√8 − 3
√8 = 4
0 ≠ 4
19 lut 13:56
Pan lodu i śniegu: po lewej wzór skróconego mnożenia będzie.
(a−b)2 = ...
19 lut 13:58
joł jołaj: coś takeigo?
√ 9 + 8 − 2(√3 + √8)(√3 − √8) + √ 9 − 8 = 4
ostatni wyrac przed znakiem "= " jest dobrze?
19 lut 14:03
Pan lodu i śniegu:
Nie za bardzo dobrze.
(
√ 3+√8 )
2 = 3+
√8.
(
√ 3−√8 )
2 = 3−
√8.
2
√ 3+√8 √ 3−√8 = 2
√ (3+√8)(3−√8) = 2
√ 32−(√8)2 = 2
√ 9−8 = 2.
Już wszystko rozpisane masz. Tylko podstaw do wzoru.
19 lut 14:07
joł jołaj: co widzisz złego w √ 9 + 8 ? przecież jak zrobisz z tego pierwiastek to 3 + √8, dzieki za
pomoc juz rozwiazalem
19 lut 14:14
Pan lodu i śniegu:
Podnoszenie do kwadratu i pierwiastkowanie nie jest liniowe... To znaczy:
(a+b)2 ≠ a2+b2
√a+b ≠ √a+√b.
19 lut 14:18