oblicz sinus kąta
wiktoria: Dolną podstawą sześcianu jest kwadrat ABCD. Punkt S jest punktem przecięcia przekątnych
kwadratu A1B1C1D1 będącego górną podstawą sześcianu. Rozpatrzmy ostrosłup o podstawie ABCD
i wierzchołku S. Oblicz sinus kąta, jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy:
a) jego krawędź boczna
b) wysokość jego ściany bocznej
19 lut 10:57
Daria:
26 paź 22:36
Daria:
26 paź 22:36
SAIzou:

H = a (bo jest to zarówno wysokość ostrosłupa jak i sześcianu)
d − połowa przekątnej kwadratu o boku a
Z tw. Pitagorasa
H
2 + d
2 = k
2
| | H | | a | | 2 | | √6 | |
sinα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | k | | | | √6 | | 3 | |
==============================================
b − połowa boku kwadratu
H
2 + b
2 = h
2
27 paź 20:39