Nie w stanie:
1. Ciąg geometryczny: a,b,c ma własność: b
2 = a*c
Jak podstawisz: a = x, b = 2x + 1, c = 4x + 5 to dostaniesz równanie kwadratowe, które musisz
rozwiązać.
2.
a
4 − a
1 = 3r
57 − 3 = 3r ⇒ 54 = 3r ⇒ r = 18
| | a1 + an | | a1 + a1 + (n − 1) * r | |
Sn = |
| * n = |
| * n = |
| | 2 | | 2 | |
| | 6 + 18n − 18 | | −12 + 18n | |
= |
| * n = |
| * n = (−6 + 9n) * n = 9n2 − 6n = 420 |
| | 2 | | 2 | |
Rozwiąż równanie: 9n
2 − 6n − 420 = 0 /:3 ⇒ 3n
2 − 2n − 140 = 0, pamiętaj, że n jest dodatnie
Rozwiązań pełnych nie przedstawiam, bo to jest już funkcja kwadratowa, część korzystająca z
ciągów została przeze mnie dokładnie rozpisana
| | 8 | |
a11 = 26, a2 = −2 ⇒ a11 − a2 = 9r ⇒ 24 = 9r ⇒ |
| = r |
| | 3 | |
| | 8 | | 14 | |
a1 = a2 − r = − 2 − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 14 | | 8 | | 14 | | 72 | | 58 | |
a10 = a1 + 9r = − |
| + 9 * |
| = − |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |