matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Procenty
Pola:
Po podwyżce płac o 6 % Pan Jerzy zarabiał 2650 zł. Ile zarabiał przed podwyżką? Dziękuje za rozwiązanie
19 lut 08:52
Aga1:
x− zarobki przed podwyżką podwyżka o 6% 100%+6%=106%=1,06 1,06*x=2650
2650
x=
1,06
Lub proporcja 106%−−−2650 100%−−−x
19 lut 09:54