Wielomiany
cino: Wielomian W(x)=a(x−1)(x+3)(x+5), gdzie a≠0, dla argumentu 5 przyjmuje wartość (−160)
c) Dla wyznaczonej wartości a, rozwiąż nierówność W(x) ≥ (x+3)(x+5)(5+3x)
a=−1/2
proszę o pomoc, bo sama sobie nie dam rady
19 lut 02:00
Zak z rasy joonów : −160 = a(5−1)(5+3)(5+5)
−160 = a*4*8*10
−160 = 320a
| | 1 | |
− |
| (x−1)(x+3)(x+5) ≥ (x+3)(x+5)(5+3x) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x+3)(x+5)(− |
| x+ |
| ) − (x+3)(x+5)(5+3x) ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | |
(x+3)(x+5)(−3,5x − 4,5) ≥ 0
dalej dasz już radę?
19 lut 02:30