zbieżność szeregu
Miś: zbadaj zbieżność szeregu
∞
n=1
wychodzi mi
∞
n=1
Tylko jak tu zbieżność policzyć?
19 lut 01:55
Pan lodu i śniegu:
nie można tak sobie pisać, że te szeregi są sobie różne...
| | 1 | |
to co policzyłeś to limn→∞an = |
| ≠ 0 ⇒ szereg rozbieżny. |
| | e | |
19 lut 01:57
Miś: nie bardzo rozumiem... czego nie można tak sobie pisać? mógłbyś wyjaśnić?
19 lut 01:58
Pan lodu i śniegu: są sobie ró
wne.
19 lut 01:59
Pan lodu i śniegu:
A kto powiedział, że
| | n+2 | | 1 | |
( |
| )−n+1 = |
| ?  |
| | n+1 | | e | |
19 lut 01:59
Miś: no w sumie to kompletnie nikt nie powiedział tylko obliczyłem sobie granicę z tego cudeńka i
takie esy floresy mi powychodziły... powinienem to machnąć jakoś inaczej?
19 lut 02:02
Pan lodu i śniegu:
Tak. Powinieneś zrobić tak jak napisałem o 01:57.

Warunek konieczny zbieżności szeregu nie
jest spełniony (policzyłeś już odpowiednią granicę − pewnie przez przypadek, ale jednak

).
19 lut 02:05
Miś: czyli drogi Panie lodu i śniegu w odpowiedzi na zadane zadanie powinienem napisać, iż podany
szereg jest rozbieżny, tak?
19 lut 02:08
Pan lodu i śniegu: tak, gdyż warunek konieczny zbieżności szeregu lim
n→∞a
n = 0 nie jest spełniony (ta granica
19 lut 02:14
Miś: dzięki wielkie

Niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi ^^
Dobranoc
19 lut 02:15
Pan lodu i śniegu: Dobranoc.
19 lut 02:16