SZEREG
Miś:
∞
n=1
Wyszło mi że jest rozbieżny na mocy kryterium ilorazowego
Czy to prawda jest?
19 lut 00:35
Pan lodu i śniegu:
| | 1 | |
oraz szereg |
| jest rozbieżny, zatem szereg ... rozbieżny. |
| | √n | |
19 lut 00:40
Miś: dzięki Ci o Panie

a gdyby granica jednego przez drugie nie zawierała się w przedziale (0;+
∞) to co wtedy?
19 lut 00:43
Pan lodu i śniegu:
Wtedy kryterium ilorazowe działa tylko połowicznie. Mogą być tylko dwie sytuacje inne niż ten
przedział (to kryterium jest do badania szeregów, których wyrazy są dodatnie). Rozpiszę
przypadki.
| | an | |
Liczymy granicę limn→∞ |
| = k. W zależności od k mamy: |
| | bn | |
1. k ∊ (0, +
∞) ⇒ ∑a
n i ∑b
n są równocześnie zbieżne albo równocześnie rozbieżne.
2. k = 0 ⇒ jeżeli ∑b
n jest zbieżny, to i ∑a
n jest zbieżny.
2. k = +
∞ ⇒ jeżeli ∑a
n jest zbieżny, to i ∑b
n jest zbieżny.
19 lut 01:05
Miś: no to jak k=+∞ a liczymy zbieżność bn i wychodzi że jest zbieżny to znaczy że an jest nie
koniecznie zbieżny?
19 lut 01:22
Pan lodu i śniegu: Tak.
19 lut 01:27