lim x->0 ctg5x/ctgx
damian: Witam, mam problem z obliczeniem granicy
lim x−>0 ctg5x/ctgx wynik to 1/5 ale nie mogę do niego dojść. Reguła De L'Hospitala.
19 lut 00:22
Pan lodu i śniegu:
Na taki przykład nie ma wytaczać takich dział jak reguła de l'Hospitala.

x→0:
| | ctg5x | | cos5x | sinx | | | | 1 | |
lim |
| = lim |
|
| = lim |
| = |
| |
| | ctgx | | cosx | sin5x | | | | 5 | |
→ 1
19 lut 00:30
damian: Na taki przykład nie ma wytaczać takich dział jak reguła de l'Hospitala.
yyyy nie zrozumiałem
19 lut 00:33
Pan lodu i śniegu: Mnie mówić Yeti uczył.
19 lut 00:33
Pan lodu i śniegu: zabrakło 'co' w środku.

nie ma
co wytaczać
19 lut 00:34
damian: Mógłbyś jeszcze wytłumaczyć jak to obliczyłeś ? Robiłem zadania domowe z kursu etrapez i to
mnie kompletnie zaktało.
19 lut 00:37
19 lut 00:41
damian: Dalej nie wiem skąd się co wzięło.
19 lut 00:46
Pan lodu i śniegu:
Najpierw wykorzystałem fakt, że
oraz
co po wykonaniu działań daje
| | ctg5x | | | | cos5x | sinx | |
|
| = |
| = |
|
| . |
| | ctgx | | | | cosx | sin5x | |
| | cos5x | |
Dalej, gdy x→0, wyrażenie |
| →1, więc możemy je pominąć (mnożenie przez 1 nie |
| | cosx | |
zmienia wartości wyrażenia). Zatem
| | ctg5x | | sinx | |
g = limx→0 |
| = limx→0 |
| . |
| | ctgx | | sin5x | |
Dalej, podciągamy pod wzór
Możemy to łatwo zrobić dzieląc licznik i mianownik przez x, oraz dodatkowo mnożąc mianownik
| | 5 | |
przez |
| = 1 (nie zmienia wartości wyrażenia). |
| | 5 | |
| | | | 1 | | 1 | |
g = limx→0 |
| = |
| = |
| . |
| | | | 5*1 | | 5 | |
19 lut 00:47
damian: Teraz to mi wyjaśniłeś. Dziękuję.
19 lut 00:50