iindukcja matematyczna
hashiri: Witam, bardzo proszę o szczegółową pomoc
ZAD Udowodni indukcja matematyczną, ze dla każdej liczby naturalnej n liczba
n4 + 2n3 + n2 jest podzielna przez 4
Bardzo proszę o jak najszybszą pomoc.
18 lut 23:56
Hurwitz : Ta liczba to n2(n+1)2 więc aż żal po taką armatę jak indukcja sięgać...
18 lut 23:59
A ku ku:
19 lut 00:00
hashiri: Tylko jak to wykazać, ze to jest podzielne przez 4
19 lut 08:46
hashiri: Proszę pomóżcie
19 lut 09:31
Aga1: n*n*(n+1)(n+1)
n, n+1, to kolejne liczby naturalne, więc jedna z nich na pewno jest podzielna przez 2, a
iloczyn dwóch liczb podzielnych przez 2 jest podzielny przez 4.
19 lut 09:39
hashiri: Ok dzięki
19 lut 09:49
AS: Dowód przez indukcję
Krok 1
n = 1 , 14 + 2*13 + 12 = 4 , liczba podzielna przez 4
Krok 2
n = k
k4 + 2*k3 + k2
Krok 3
n = k + 1
(k + 1)4 + 2*(k + 1)3 + (k + 1)2 = (k + 1)2*[(k + 1)2 + 2*(k + 1) + 1] =
(k + 1)2*[k2 + 2*k + 1 + 2*k + 2 + 1] = (k + 1)2*(k2 + 4*k + 4) =
(k + 1)2*(k + 2)2 = [(k + 1)*(k + 2)]2
Dla dowolnego k jedna z liczb k + 1 , k + 2 jest parzysta, a więc podzielna przez 2
Kwadrat tej liczby musi być podzielny przez 4 c.n.d.
19 lut 11:22
AS: Oczywiście k należy do N
19 lut 12:19