Olka: dane sa funkcje f(x)=x2-6x+9 i g(x)=x+7
a) znajdz te argumenty dla których wartośc funkcji f jest 5 razy wieksza od wartości
funkcji g
b)znajdz argumenty, dla których zarówno funkcja f jak i funkcja g przyjmuja wartości
dodatnie
c)uzasadnij ze dla kzady liczby całkowitej m liczba f(m) jest kwadratem liczby
całkowietej. kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m) jezeli m=123456?
6 maj 14:01
xpt: a)
f(x)=5*g(x)
x
2-6x+9=5(x+7)
x
2-6x+9=5x+35
x
2-11x-26=0
Zwykłe równanie kwadratowe.
b) sukasz wartości dla których f(x)>0 (0<x
2-6x+9) i dla których g(x)>0 (0<x+7)
Odpowiedzią końcową do tego podpunktu będzie częśc wspólna uzyskanych w ten sposób
zbiorów.
c) - możesz napisać poprawnie to zadanie bo nie jestem pewny o co konkretnie chodzi
6 maj 14:50
Olka: uzasadnij ze dla kzadej liczby całkowitej m liczba f(m) jest kwadratem liczby
całkowietej. kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m) jezeli m=123456? no ale to
własnie tak jest...
6 maj 15:05