matematykaszkolna.pl
trygonometria beli: mam do Was pytanie jak mam
 1 
cosα=−1 ∨ cosα=−

i mam znaleźć rozwiązania w przedziale od (0,2π)
 2 
jak to się robi krok po kroku z czego korzystać itd? Dopiero uczę się samemu trygonometrii... w tablicach matematycznych i na wykresie widać ewidentnie że cosα=−1 to jest kąt 180 stopni czyli α=π natomiast nie mam zupełnie pojęcia jak należy szukać pozostałych rozwiązań... Wytłumaczyłby mi ktoś jak to się robi? Krok po kroku?
18 lut 23:45
beli:

w odpowiedziach do zadania tylko napisali że powinno jeszcze wyjść

, π,

3 3 
18 lut 23:49
beli: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=21146 w linku zadanie tak mam zrobione, tylko nie wiem w jaki sposób wyżej wymienione rozwiązania są wyliczane.
18 lut 23:53
krystek: cosx=−1 masz tylko dla x=π ( czyli 180)
 1 
cosx=−

2 
 π 
cosx=−cos

i terraz wzór redukcyjny:
 3 
cosx=cos(π−π3 lub cosx=cos(π+π3)

x=

lub x=

3 3 
19 lut 00:00
beli:
 π 
ok sytuacja już trochę jaśniejsza

to kąt 60 stopni, tylko jeszcze dopowiedz od czego to
 3 
 π 
zależy że akurat od kąta 180 stopni (π) odejmujesz ten kąt

?
 3 
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html postaram się wytłumaczyć o co mi chodzi. mam podane wzory redukcyjne. I nie wiem nigdy jakiego trzeba użyć ze względu na kąt tzn czy to ma być wzór na 90, czy 180(π) lub 270 stopni. W jaki sposób mam określić który z tych wzórów muszę użyć gdy dojdę do równań trygonometrycznych?
19 lut 00:36
Święty: Nie za późna pora na trygonometrię? emotka
19 lut 00:38
beli: mam czas.
19 lut 00:39
beli: do góry.
19 lut 18:35
krystek: przy 90+α,−α 270+,−α funkcja zamienia się na cofunkcję czyli sin na cos tg na ctg i odwrotnie
19 lut 19:17
beli: nie chodziło mi o to. po prostu masz wzór redukcyjny dla różnych kątów np cos(90+α), cos(180+α),cos(270+α) . Od czego to zależy który z nich muszę zastosować.Chociażby uzasadnij to na podstawie czego stwierdziłeś w poście z godziny 00.00 że trzeba akurat zastosować wzór na
 1 
cos(180+ α) przy równaniu cos=−

a nie np wzór na 90 lub 270 stopni
 2 
i od czego to zależy. I to wszystko. Z góry Ci dziękuje za cierpliwość do mnie. emotka W książce nic mi na ten temat nie napisali a na lekcji nie ma nawet szans, że będzie to przerabiane więc stąd takie dziwne pytanie.
19 lut 20:37