trygonometria
beli: mam do Was pytanie jak mam
| | 1 | |
cosα=−1 ∨ cosα=− |
| i mam znaleźć rozwiązania w przedziale od (0,2π) |
| | 2 | |
jak to się robi krok po kroku z czego korzystać itd? Dopiero uczę się samemu trygonometrii...
w tablicach matematycznych i na wykresie widać ewidentnie że cosα=−1 to jest kąt 180 stopni
czyli α=π
natomiast nie mam zupełnie pojęcia jak należy szukać pozostałych rozwiązań... Wytłumaczyłby mi
ktoś jak to się robi? Krok po kroku?
18 lut 23:45
beli: | | 2π | | 4π | |
w odpowiedziach do zadania tylko napisali że powinno jeszcze wyjść |
| , π, |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 lut 23:49
18 lut 23:53
krystek: cosx=−1 masz tylko dla x=π ( czyli 180)
| | π | |
cosx=−cos |
| i terraz wzór redukcyjny: |
| | 3 | |
cosx=cos(π−
π3 lub cosx=cos(π+
π3)
19 lut 00:00
beli: | | π | |
ok sytuacja już trochę jaśniejsza |
| to kąt 60 stopni, tylko jeszcze dopowiedz od czego to |
| | 3 | |
| | π | |
zależy że akurat od kąta 180 stopni (π) odejmujesz ten kąt |
| ? |
| | 3 | |
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
postaram się wytłumaczyć o co mi chodzi.
mam podane wzory redukcyjne. I nie wiem nigdy jakiego trzeba użyć ze względu na kąt tzn czy to
ma być wzór na 90, czy 180(
π) lub 270 stopni. W jaki sposób mam określić który z tych
wzórów muszę użyć gdy dojdę do równań trygonometrycznych?
19 lut 00:36
Święty: Nie za późna pora na trygonometrię?
19 lut 00:38
beli: mam czas.
19 lut 00:39
beli: do góry.
19 lut 18:35
krystek: przy 90+α,−α 270+,−α funkcja zamienia się na cofunkcję czyli sin na cos tg na ctg i odwrotnie
19 lut 19:17
beli: nie chodziło mi o to. po prostu masz wzór redukcyjny dla różnych kątów
np cos(
90+α), cos(
180+α),cos(
270+α) .
Od czego to zależy
który z nich muszę zastosować.Chociażby uzasadnij to na podstawie czego
stwierdziłeś w poście z godziny 00.00 że trzeba akurat
zastosować wzór na
| | 1 | |
cos(180+ α) przy równaniu cos=− |
| a nie np wzór na 90 lub 270 stopni |
| | 2 | |
i od czego to zależy. I to wszystko. Z góry Ci dziękuje za cierpliwość do mnie.

W książce
nic mi na ten temat nie napisali a na lekcji nie ma nawet szans, że będzie to przerabiane więc
stąd takie dziwne pytanie.
19 lut 20:37