pomoc
Kasia: które z wyrazów ciągu an sa rowne zeru
b) an= n2−4n−21/ n2+1
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:19
Hurwitz: Czy n2 dzieli tylko 21?
18 lut 22:20
Kasia: co ?
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:22
Kasia: n2−4n−21 dzielone jest przez n2+1
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:24
Hurwitz: Napisałaś inaczej.
W takim razie trzeba rozwiązać równanie an=0, co u Ciebie oznacza, że n2 − 4n − 21 = 0.
Można teraz Δ, można i tak: n2 − 4n − 21 = (n2 − 4n +4) − 25 = (n−2)2 − 25 = (n−7)(n+3) = 0
czyli n=7 (bo naturalne).
18 lut 22:31