Prosze o pomoc
Kasia: Moze mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi
weź trzeci, czwarty i piąty wyraz ciągu określonego wzorem redukcyjnym a) a1=3, an+1=an−2n
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 21:47
Kasia: pomocy
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 21:57
Trivial:
Wzór redukcyjny to taki, w którym mając złożony problem (np. wyznaczenie wartości a10)
odwołujemy się do wcześniejszych wyników prostszych problemów (np. wartości a9) aby ten
złożony problem rozwiązać. Najczęściej wykorzystują rekurencję.
18 lut 22:00
Kasia: nie rozumiem jak to zrobić
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:01
Kasia: jak rozwiązać d) a1= 2, an+1= 0,25 (4an−1)
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:03
Kasia: 
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:04
Trivial: Trzeba obliczać wartości wyrazów po kolei. Albo rozwinąć rekurencję (trudne).
18 lut 22:08
Kasia: mozesz mi wytłumaczyc jak to się robi
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:09
Kasia: proszę

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:09
Trivial: Daj jakiś konkretny przykład, dobrze zapisany i bez tego spamu......
18 lut 22:10
Kasia: a1=2, an+1=0,25(4an−1)
albo a1=3, an+1=an−2n
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:12
Hurwitz: W czym problem? Zbieżność? Granica?
18 lut 22:13
Kasia: wogole nie wiem jak mam to zadanie zrobic
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:14
Kasia: wytłumaczysz mi jak to trzeba zrobić

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:16
Trivial:
a1 = 3
an+1 = an − 2n
Policzmy a5. Żeby to zrobić musimy policzyć wyrazy po kolei. Będziemy korzystać z wzoru
an+1 = an − 2n.
czyli
an = an−1 − 2(n−1).
a1 = 3
a2 = a1 − 2(2−1) = 3 − 2 = 1
a3 = a2 − 2*(3−1) = 1 − 4 = −3
a4 = a3 − 2*(4−1) = −3 − 6 = −9
a5 = a4 − 2*(5−1) = −9 − 8 = −17
Drugi przykład analogicznie.
18 lut 22:17
Kasia: a1= 2
a2= a1− co tu bedzie
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:21
Trivial: Przeczytaj to, co napisałem ze zrozumieniem, a nie tylko czekasz na gotowca...
18 lut 22:22
Kasia: nie czekam na gotowca skąd ci sie wzięło 2−1
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:23
Trivial: ze wzoru rekurencyjnego an+1 = an − 2n, który przekształciłem, podstawiając za każde
n→(n−1). Otrzymałem an = an−1 − 2(n−1). Potem tylko podstawiałem n=2, n=3, n=3, ...
18 lut 22:24
Kasia: 
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:24
Trivial: ...
18 lut 22:25
Kasia: nie rozumiem
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:25
Kasia: chciałabym zeby ktos mi to dobrze wytłumaczył bo w poniedzialem mam sprawdzian z tego a nic nie
rozumiem
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:26
Kasia: jesteś jeszcze

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:29
Kasia: pomocy
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:32
Mila: Kasiu to jest wzór rekurencyjny.
popatrz na indeksy wyrazów i podany wzór.
a1 =3
a2= a1+1= a1−2*1=1
a3=a2+1 = a2−2*2= 1−4 =−3
a4 =a3+1 =a3−2*3= −3 −6 =−9
a5 = a4+1 =a4 − 2*4= −9 −8 = −17
i tak każdy następny wyraz obliczamy wykorzystując poprzedni.
To jest przydatne przy pisaniu programów, bo jest powtarzalność w algorytmie.
Można też ustalić wzór tego ciągu, w tym przykładzie trudno od razu.
18 lut 23:39
Trivial:
Czy ja wiem czy tak trudno, całkiem prosty przypadek
a
n+1 = a
n − 2n
a
n+1−a
n = −2n
Δa
n = −2n
Sumujemy obustronnie
| | n(n−1) | |
an = −2* |
| + c = −n2 + n + c. |
| | 2 | |
Podstawiamy a
1 = 3
3 = c
Zatem
a
n = −n
2 + n + 3.
19 lut 00:19
Mila: Nie sprawdzam.
19 lut 14:54