Równanie trygonometryczne
Ben: Rozwiązać równanie:
cos(2x)=−13
18 lut 21:30
Trivial:
Czy wiesz jak rozwiązać inne równanie, mianowicie:
Rozwiąż je, a potem na końcu zamień y z powrotem na 2x i dokończ.
18 lut 21:34
Ben:
Niestety nie wiem jak kontynuować, to znaczy jak wyznaczyć dla jakich y funkcja sinus przyjmuje
taką wartość.
18 lut 21:50
Kasia: hej pomoze ktos rozwiazac mi moje zadanie

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 21:52
Trivial: Skąd wziął się cos2y, jeżeli wcześniej był cos(2x) = cos(y) ?
18 lut 21:53
Hurwitz: A ja zapytam czy z prawej to na pewno −13?
18 lut 21:54
Kasia: 
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 21:55
Trivial: | | 1 | |
Ah. No tak, ta − |
| nie wygląda przyjaźnie − raczej nie ma prostego rozwiązania bez użycia |
| | 3 | |
funkcji arccos.
18 lut 21:57
Ben: | | 1 | |
Hurwitz: Z prawej jest na pewno − |
| . |
| | 3 | |
Trivial: Podniosłem obustronnie do kwadratu, ale to chyba nie był dobry pomysł.
18 lut 21:57
Ben: Czyli rozwiązania są takie:
| | 2√2 | |
y1 = arcsin( |
| )+2kπ, k∊C |
| | 3 | |
| | 2√2 | |
y2= π−arcsin( |
| )+2kπ, k∊C |
| | 3 | |
Czyli podstawiając:
| | 2√2 | | 2√2 | |
2x = arcsin( |
| )+2kπ lub 2x = π−arcsin( |
| )+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
Zgadza się?
18 lut 22:00
Hurwitz: cos2x=2cos2x−1=−13
czyli cos2x=13
czyli cosx = √13 lub cosx = − √13
Skoro cos2x<0 to 2x leży w ćwiartce 2 lub 3, czyli x w 1. lub w 2. czyli dwa rozwiązania są OK.
I jak ta −13 jest OK, to teraz przejście na arccos + okresowość. Tak ja to widzę.
18 lut 22:00
Trivial:
| | 1 | |
2x = ±arccos(− |
| ) + 2kπ |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x = ± |
| arccos(− |
| ) + kπ. |
| | 2 | | 3 | |
18 lut 22:02
Hurwitz: Do Ben: przy przejściu z sin
2 na sin zalecana ostrożność

Zwykle są dwa przypadki: z + i z −
18 lut 22:03
Hurwitz: Trivial, do not be trivial
18 lut 22:04
Ben: Hurwitz i Trivial bardzo Wam dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
18 lut 22:05
Trivial:
18 lut 22:06
iloraz: Jak sprawdzic czy ten wynik arccos(−1/3) jest wymierny?
27 lis 22:39