aaa
Ania: POMOCY Proste o równaniach 3x−2y+2 =0 i x−y+2=0 zawierają dwa boki pewnego trójkąta, a prosta o
równaniu 2x−y−1 = 0 zawiera jedną z jego środkowych. Znajdź równanie prostej zawierającej
trzeci bok tego trójkąta.
18 lut 21:26
A ku ku:
1/ Rozwiązując układ równań danych prostymi :
AB: 3x−2y+2=0 i AC: x−y+2=0 otrzymasz A(2,4)
2/ sprawdzamy czy punkt A należy do danej środkowej : 2x−y−1=0
2*2−4−1 ≠0 ⇒ A∉ do tej środkowej
3/ rozwiązując układ równań:
3x−2y+2=0 i 2x−y−1=0 otrzymasz współrzędne środka S
1 boku AB
4/ podobnie rozwiązując układ równań:
x−y+2=0 i 2x−y−1=0 otrzymasz współrzędne środka S
2 boku AC
5/ współrzędne punktów B i C wyznaczysz:
x
B= 2x
S1−x
A i y
B= 2y
S1 −y
A
x
C= 2x
S2−x
A i y
C= 2y
S2− y
A
i teraz już prosto równanie boku BC: y=..........
powodzenia
18 lut 22:18
A ku ku:
Poprawka
w 4/ rozwiązując ten układ otrzymasz współrzędne punktu C
i w 5/ tylko wyznaczyć współrzędne punktu B
18 lut 22:24