trójkąty podobne
matroz:

kąt ABC jest prosty.
Trójkąty ABD i BCD są podobne. Dlaczego? Jak to wykazać? z czego to wynika? cecha kąt−kąt, ale
ja tu widzę 1 wspólny kąt 90 stopni.
PS. jest to fragment (którego nie rozumiem) zadania (które mam już rozwiązane)
18 lut 21:03
Zak z rasy joonów :

teraz popacz
18 lut 21:17
matroz: pomożecie?
dlaczego ∡ABD ma tę samą miarę co ∡BCD?
18 lut 21:18
Zak z rasy joonów : suma miar katów w trójkącie jest równa 180o
wiec oczywiste jest wniosek że :
zielony + niebieski = 90o ⇒
teraz rozpatrujesz dwa mniejsze trójkąty :
każdy z nich ma kąt prosty wiec na dwa pozostałe katy pozostaje nam po 90o.
skoro jeden będzie miał kąt niebieski to drugim jego katem będzie kat zielony.
Analogicznie udowodnisz drugi Trójkąt.
18 lut 21:20
matroz: Zak wysłałem zapytanie zanim obczaiłem Twoją odp
Widzę

Ale i tak nie rozumiem. Chyba po prostu będę musiał nauczyć się na pamięć że jest tak w
Δprostokątnym że gdy z wierzchołka poprowadzimy prostopadlą do przeciwprostokątnej, to
podzieli ona trojkat na dwa trojkaty podobne
Ale wolę zrozumieć, zamiast uczyć się na pamięc

dlatego proszę o dokładniejsze wyjaśnienie
18 lut 21:21
matroz: Zak, szybko piszesz, znowu wysłałem odp zanim Twoją przeczytałem

no ale skąd wiem że oba mają katy 'zielony' i 'niebieski'?
18 lut 21:24
Zak z rasy joonów : czekaj zrobię drugi rysunek .
18 lut 21:26
matroz: ok
to że oba kolory razem dadzą 90stopni to wiadomo
18 lut 21:27
matroz: mam pomysł, jakby podpisać kąty α , 90−α , 90
18 lut 21:27
Zak z rasy joonów :

oznaczam :
zielony kąt − α
niebieski kat − β
α + β = 90
o mogę to zapisac inaczej : α = 90
o − β
z trójkąta ABD :
mamy kąt prosty : ∡ADB oraz kąt niebieski : β
suma miar katów w trójkącie jest równa 180
o więc :
∡ADB + ∡BAD + ∡ABD = 180
o
90
o + ∡BAD + β = 180
o
∡BAD = 90
o − β = α = kątowi zielonemu.
W taki sam sposób udowadniasz z drugiego trójkąta.
18 lut 21:30
matroz:

już wiem

!
18 lut 21:32
matroz: Ty to trochę bardziej skomplikowanie wyjaśniłeś

dzięki za pomoc
18 lut 21:34