statystyka
Aga: Nie mogę otrzymać podanego wyniku. Proszę o pomoc.
W pewnej klasie jest 12 dziewcząt i 8 chłopców. Średnie ocen z klasówki w tej klasie (z
podziałem na dziewczęta i chłopców) są: dziewczęta 4, chłopcy 4,2,
a odchylenia standardowe są: dziewczęta 0,9 , a chłopcy 1,5.
Oblicz średnią ocen z tej klasówki i odchylenie standardowe dla całej klasy (wynik zaokrąglij
do 2 miejsc po przecinku).
Mają być wyniki: średnia = 4,08, a odch. stand. = 1,18.
Udało mi się uzyskać średnią, ale odchylenie mam inne.
18 lut 20:57
Mila: Jakie masz odchylenie?
18 lut 21:14
Trivial:
Chcemy obliczyć odchylenie standardowe σ mając dane odchylenia standardowe dwóch "grup".
Powiedzmy, że mamy n chłopców (c) i k dziewcząt (d). Oznaczmy wartości średnie przez C − dla
chłopców − oraz D − dla dziewcząt. Mamy dane również σ
c − odchylenie standardowe ocen
chłopców oraz σ
d − ...
Chcemy policzyć σ klasy. Osób jest n+k, stąd
| | (c1−C)2+(c2−C)2+...+(cn−C)2 + (d1−D)2+(d2−D)2+...+(dk−D)2 | |
σ2 = |
| . |
| | n+k | |
Zauważmy, że
| | (c1−C)2+(c2−C)2+...+(cn−C)2 | |
σc2 = |
| |
| | n | |
czyli
nσ
c2 = (c
1−C)
2+(c
2−C)
2+...+(c
n−C)
2
oraz
| | (d1−D)2+(d2−D)2+...+(dk−D)2 | |
σd2 = |
| |
| | k | |
zatem
kσ
d2 = (d
1−D)
2+(d
2−D)
2+...+(d
k−D)
2.
Podstawiając do wcześniejszego wzoru
Odnośnie zadania:
| | 8*(1.5)2 + 12*(0.9)2 | |
σ2 = |
| = ... = 1.386 |
| | 12+8 | |
σ =
√1.386 = 1.17729....
18 lut 21:23
Mila: No to juz nie piszę, cieszę się, że Trivial napisał, mam identyczny wynik.
18 lut 21:29
Trivial:
18 lut 21:30
Mila: Trivial, zastanawiam się nad poprawnością przedostatniej linijki. Liczę z drugiego wzoru,
uwzględniając nową średnią.
18 lut 21:33
Trivial: Tzn. co konkretne jest źle, bo wzór wyprowadzony jest wprost z definicji, a błędu nie widzę.
18 lut 21:36
Aga: Dziękuję bardzo za dokładne rozwiązanie.
18 lut 21:41
Mila: Wzór dobry, ale liczyc trzeba inaczej , jestem tego pewna.Otóż w tym wzorze uwzględnione są
stare średnie (wg Ciebie Ci d) a należy uwzględnić jedną średnią − 4,08. Przeliczyłam i
otrzymałam wynik 1,1813551.
Trzeba wykorzystać wzór
18 lut 21:41
Trivial:
O...

rzeczywiście, już dawno ze statystyką nie miałem do czynienia − zrobiłem prosty błąd na
samym początku.
18 lut 21:47
Aga: Dziękuję Mila, takiego wzoru nie mamy w liceum, więc jest mi obcy. Ale dzięki za pomoc.
A mogłabyś spojrzeć jeszcze na moje zad. z rach. prawdopodobieństwa? Bardzo proszę.
18 lut 21:48
Trivial:
A więc mój wzór trzeba trochę zmienić. Oznaczając nową średnią przez S, na końcu wyjdzie...
| | n[σc2 + (S−C)2] + k[σd2 + (S−D)2] | |
σ2 = |
| |
| | n+k | |
18 lut 21:52
Mila: II sposób
s
d=0,9 ⇒s
d2 =0,81
s
c =1,5⇒s
c2=2,25
| | x12+........x122 | |
sd2= |
| −42 |
| | 12 | |
| | y12+........y82 | |
sc2= |
| −4,22 |
| | 8 | |
x
12+........x
122=201,72
y
12+........y
82=159,12
| | 201,72+159,12 | |
sklasy2= |
| −4,082= |
| | 20 | |
s
klasy2=1,3956
s
klasy ≈1,18
Mam nadzieję, że nie pomyliłam sie.
18 lut 21:54
Kasia: hej pomoze mi ktos rozwiazac zadnie
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 21:55
Aga: Dziękuję Ci
Trivial. Postaram się to rozgryźć.
18 lut 21:55
Mila: Na pewno masz ten wzór, tylko dla Triviala napisałam z sigmą.Wzór jest w Kiełbasie
18 lut 21:55
Kasia: Trivial pomozesz mi

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 21:56
Kasia: 
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 21:56
Aga: Dzięki Mila. A spójrz, proszę na mój niższy post z rach. prawdopodobieństwa.
18 lut 21:59