prawdopodobieństwo
Aga: Pomoże mi Ktoś? Bardzo proszę.
Zad.1. Rzucono pięcioma kostkami. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) dokładnie na 2 kostkach takiej samej liczby oczek (pary),
b) dokładnie na 3 kostkach takiej samej liczby oczek (trójki),
c) trójki i pary.
Zad. 2. Z urny zawierającej kule o numerach: 1,2,...10 losujemy 4 razy po jednej kuli. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że numery wylosowanych kul zapisane w kolejności losowania
tworzą ciąg rosnący, jeśli losujemy:
a) ze zwracaniem
b) bez zwracania.
18 lut 20:43
Aga: Proszę bardzo.
18 lut 22:02
Mila: 1) Ω=6
5
np (1,1,− − −) wybieram 2 miejsca dla jedynek na pozostałe miejsca wybieram 3 z 5 pozostalych
liczb
18 lut 22:08
Aga: Rozumiem, świetnie wyjaśniasz, dzięki bardzo.
A punkt c) i zad. 2 możesz jeszcze?
18 lut 22:13
Mila: zadanie2.
a) Ω=10
4
b)Ω=V
104 wariacje bez powtorzeń
18 lut 22:17
Mila: Punktu c nie jestem pewna, myślę, może ktos mnie sprawdzi.
18 lut 22:18
Aga: Wielkie dzięki,
Mila. Jesteś wspaniała. Pozdrawiam serdecznie.
18 lut 22:26
Aga: | | 25 | |
Mila,w zad. 1 c) ma wyjść: |
| . Czy coś takiego otrzymałaś może?  |
| | 648 | |
18 lut 22:29
Mila: masz odpowiedzi? Zaraz policzę, bo tylko mam działanie i wypisane przyklady.
18 lut 22:34
Mila: |C| = 6*5 *10
np, (1,1,2,2,2) 10 stąd, że permutują.
Podaj mi wyniki, jeśli masz.
18 lut 22:37
Aga: | | 25 | | 25 | | 25 | |
Wyniki zad. 1: a) |
| , b) |
| , c) |
| |
| | 54 | | 62 | | 648 | |
18 lut 22:42
Mila: No to chyba się wszystko zgadza, czy czegoś brakuje?
18 lut 22:44
Aga: | | 25 | |
Przepraszam, b) |
| . Sprawdziłam i wszystko się zgadza. Tylko c) nie mam jeszcze. |
| | 162 | |
18 lut 22:49
18 lut 22:51
Mila: C) wysłałam o godzinie 22:37 z jednym przykładem.
18 lut 22:52
Aga: c) też jest dobrze. WIELKIE DZIĘKI

!
18 lut 22:52
Mila: Miło mi, że pomogłam tak sympatycznej internautce..
18 lut 22:57
Aga: 
Również mi miło. Pozdrawiam serdecznie.

Dobranoc!
18 lut 23:17
Mila: 
Dobranoc.
18 lut 23:19