EKSTREMUM LOKALNE minimum maksimum
myszaaa: EKSTREMUM LOKALNE mam f x = 1\x + 4x
2 pochodna z tego to −1\x + 8x tak

?
i wlasnie pprosze o jaką wskazówk NIE ROZWIĄZANIE jak znalesc to min i maks
18 lut 20:32
myszaaa: wyciagnac x
18 lut 20:33
myszaaa: −1\x + 8x wieksze od 0
18 lut 20:33
myszaaa: ojojjjj tam bedzie −1\x kwadrat +8x
18 lut 20:34
Hurwitz: Pochodna źle: −1/x2 + 8x, wspólny mianownik, badamy kiedy pochodna (czyli u Ciebie licznik)
dodatnia, kiedy ujemna. Tam gdzie zmienia znak ma ekstremu.
18 lut 20:35
Aga1: Pochodną źle obliczyłaś
Pochodną przyrównaj do zera.
Rozwiąż równanie
Jeśli są miejsca zerowe to licz f
'>0 i f
'<0
18 lut 20:36
dok: pochodna dobrze jest obliczona
18 lut 20:58
myszaaa: | | −1 | |
mogę to zrobic tak ze wyciagne x przed nawias i bedzie x |
| +8 =0 potem pomnoze |
| | x | |
18 lut 21:00
18 lut 21:02
myszaaa: 1\ 8 wieksza od 0
i 1\8 mniesza od 0
18 lut 21:08
asy: Jak ta funkcja pierwotna wygląda?
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| czy f(x) = |
| + 4x2 ? |
| | x+4x2 | | x | |
18 lut 21:19
myszaaa: f (x) = 1\x + 4x2
18 lut 21:21
myszaaa: ta druga co napisałes asy
18 lut 21:22
asy:
D
f = R − {0}
D
f' = D
f
| | 1 | | 1 | |
f'(x) > 0 <=> 8x − |
| > 0 <=> 8x3 − 1 > 0 <=> x > |
|
|
| | x2 | | 2 | |
zatem funkcja jest rosnaca dla x ∊ (
12, ∞)
malejaca dla x ∊ (−∞, 0) u (0,
12)
ekstremum : bedzie to minimum lokalne w punkcie (
12, 3)
18 lut 21:40
myszaaa: wyliczyłąm x i wyszedł 1\2 tamto u góry co pisałąm jest zle kto pomoze dokonczyc
18 lut 21:40
myszaaa: wyliczyłąm x i wyszedł 1\2 tamto u góry co pisałąm jest zle kto pomoze dokonczyc
18 lut 21:40
asy: no już zrobiłem Ci to zadanko
18 lut 21:45
myszaaa: dziękuję
18 lut 21:48
Kasia: hej pomoże mi ktoś rozwiązać moje zadanie

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 21:51
myszaaa: asy: mam jedno pytanko jeszcze dotyczace zdanka, a mianowicie skąd sie 3 wzięłą w tym
ekstremum
18 lut 21:51
asy: | | 1 | |
x = |
| , zatem liczysz f( 12) z pierwotnej funkcji  |
| | 2 | |
18 lut 21:57
myszaaa: 
dziękujeeee
18 lut 21:58
dok: ostatnie pytanko do tego zadania dlaczego to minimum lokalne a nie maks?
18 lut 22:04
Kasia: jak rozwiązać d) a1= 2, an+1= 0,25 (4an−1)
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:04
Hurwitz: Załóż Kasia nowy wątek... Co to znaczy rozwiązać?
18 lut 22:06
Kasia: mam ale nikt mi nie chce pomoc
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 22:07
asy: ~ dok, bo tam funkcja zaczyna rosnąć, czyli osiaga tam minimum

~ Kasia, Ty wrzucasz jakies skrypty czy coś bo to w ogóle nie jest czytelne
18 lut 22:12
dok: czyli bylo mniejsze od zera tak jakby szla do dolu a pozniej rosnie czyli chodzi o to ze jest
tylko minimum

ja to tak rozumuje dziekuje
18 lut 22:30
myszaaa:
18 lut 22:31