matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
kropka :
Podaj wzór funkcji f jeśli f(2x−1)=3x−1
18 lut 20:21
Hurwitz:
Można na kilka sposobów, np. f(x)=ax+b czyli f(2x−1)=a(2x−1)+b=3x−1 czyli a =3/2, b=1/2. Zatem f(x)=3/2 * x+1/2.
18 lut 20:24