prosze niech mi ktos pomoze
kasia: Wykaż, że ciąg (an) jest ciągiem malejącym jeśli :
a) an= 1+1/n
b) an=3/2n+3
c) an= n+4/n+1
d) an=2−1/2−3n
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 19:50
Artur z miasta Neptuna:
rób tak jak wcześniej Ci pokazałem
18 lut 19:51
kasia: to ja tu zrobie a ty sprawdzisz

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 19:52
Artur z miasta Neptuna:
jak zrobisz to sprawdzę
18 lut 19:56
kasia: czy to ma tak być

1+1/n+1 − 1+1/n= 1/n+1 + 1/n= n+n+1/(n+1)*n<0
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 19:57
Artur z miasta Neptuna:
ŹLE
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 − an = 1 + |
| − (1 + |
| ) = 1 + |
| − 1 − |
| = ... |
| | n+1 | | n | | n+1 | | n | |
jeszcze raz
18 lut 19:59
kasia: 1/n+1 − 1/n = n−n+1/ (n+1)n
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 20:02
Artur z miasta Neptuna:
źle .... uważaj na znaki ... znowu masz błąd z '+' gdy powinien być '−'
18 lut 20:04
kasia: to znaczy
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 20:04
Artur z miasta Neptuna:
w liczniku masz n − (n+1) = n− n − 1 (chodzi o licznik ułamka gdy sprowadzasz do
wspólnego mianownika)
18 lut 20:05
kasia: nie wiem gdzie
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 20:05
kasia: aha i co wynim to −1/ (n+1)n
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 20:06
kasia: 
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 20:07
kasia: jesteś

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 20:11