OBW PROSTOKĄTA
Ouuula: Obw = 48m szerokośc 2 razy krótsza niz długość

? <Obliczyć to inaczej niz przez x >
18 lut 19:37
Artur z miasta Neptuna:
obw = 48 = 2* szerokość + 2* długość
szerokość = 2*długość => 48 = 3* szerokość => szerokość = 48/3 = 16
18 lut 19:44
Ouuula: ale dlaczego przez 3 ?
18 lut 19:46
Jolanta:
a −długosc
2a+2b=48
3a=48
a=16
18 lut 19:49
Ouuula: no własnie tak to tez potrafie rozwiazac ale mi trzeba z tego pierwszego rozwiazania skad sie
to przez 3 bierze mam uwzglednić tą przekątną
18 lut 19:51
Artur z miasta Neptuna:
z tego samego co u Jolanty

podstawiam zamiast 2*długość wstawiam szerokość i mam wtedy obw =
3*szerokość
a jak Ty chcesz rozwiązać to zadanie inaczej?
18 lut 19:52
Ouuula: ale obw to jest 2 razy długośc i 2 razy szerokośc to jakim cudem nagle musze podzielic przez 3
18 lut 19:53
18 lut 19:57
kasia: Artur sprawdzisz moje zadnanie

function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 19:57